Knolselderij steak met gerookte zalm en yoghurt dressing
Knolselderij steak is makkelijk te bereiden en kan dienen als aardappelvervanger. De steak kan als plak worden geserveerd bij de maaltijd of zoals in dit recept, dienen als voor- of bijgerecht. De knolselderij is familie van de wortel en groeit onder de grond. De witte knol bevat best wel wat vitamine K. 100 Gram bevat maar liefst 34% van de ADH van deze belangrijke vitamine. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en botstofwisseling. Knolselderij is zeer rijk aan mineralen en bevat poly-acetylenen. Poly-acetylenen zijn ontstekingsremmend en hebben een sterkte antioxidantenwerking. In tegenstelling tot de aardappel heeft de knolselderij een lage Glycemische Index (stijging van de bloedsuikerspiegel). Een stabiele bloedsuikerspiegel is van belang voor het behouden van een gezond gewicht. Omdat knolselderij natriumrijk is hoeft er nauwelijks of geen zout aan worden toegevoegd.
Geschikt voor 4 personen | bijgerecht
Ingrediënten
- 1 Knolselderij
- 200 Gram gerookte zalmfilet uit onze boodschappenlijst
- 1 Citroen
- 4 Crackers uit onze boodschappenlijst
- 1 á 2 Eieren
- Ongezouten roomboter uit onze boodschappenlijst
- 2 Eetlepels volle yoghurt (5%) uit onze boodschappenlijst
- Scheutje olijfolie
- 1 Theelepel erythritol uit onze boodschappenlijst
- Stuk of 10 sprieten verse bieslook óf
wat verse dille
Bereidingswijze
Snijd 4 even grote plakken van de knolselderij van 1 cm dikte. Bewaar de rest van de knolselderij om bv. in de soep te verwerken of om puree van te maken. Halveer de citroen en knijp een helft uit in een kommetje. Leg de andere helft apart. Schil de plakken en kook ze in ruim water met de helft van het citroensap, gedurende 15 minuten. Giet ze af en dep ze voorzichtig droog met wat keukenrol of een schone theedoek. Klop het ei in een soepbord. Verkruimel de crackers met een deegrol en doe ze eveneens in een soepbord. Haal de plakken selderij door het ei aan beide zijden en vervolgens door de verkruimelde crackers. Verhit voldoende boter en bak de plakken aan beide kanten enkele minuten totdat ze een beetje bruin zijn. Meng intussen de yoghurt met de rest van het citroensap, een scheutje olijfolie en de erythritol. Knip de sprieten bieslook. Meng de bieslook of dille door de yoghurt en houd iets achter om te garneren. Snijd de gerookte zalm in reepjes. Leg op elk bord een plak knolselderij. Verdeel er de reepjes zalm over en maak af met de yoghurtdressing. Garneer met de bieslook of dille en geef er halve schijfjes citroen bij. Liever geen krokant laagje? Laat dan het ei en crackers weg.
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recente recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?