Stoofpotje zonder vlees

Home » Stoofpotje zonder vlees

Stoofpotje zonder vlees

Een stoofpotje is heerlijk, vooral tijdens de koudere maanden van het jaar. Meestal worden stoofpotjes bereid met vlees. Toch is het goed om zeker 2 dagen in de week geen vlees te eten. De vleesvervangende producten uit de supermarkt bevatten helaas vaak ongezonde toevoegingen zoals suiker, tarwe en ongezonde E-nummers. Goede vleesvervangers zijn o.a. linzen en kikkererwten. Dit stoofpotje wordt bereid met kikkererwten. Kikkererwten hebben een zeer hoge voedingswaarde. Ze bevatten voornamelijk oplosbare vezels. Deze vermengen zich met water en het wordt in ons spijsverteringskanaal een gelei-achtige substantie. Oplosbare vezels kunnen overgroei van schadelijke bacteriën tegengaan en de groei van gunstige darmbacteriën bevorderen.  Vezelrijke voeding draagt bij aan een verzadigingsgevoel. Kikkererwten  hebben een lage glycemische index (stijging bloedsuikerspiegel) en bevatten plantaardige eiwitten. Ze zijn een prima vleesvervanger en zeer geschikt voor mensen met diabetes

Geschikt voor 2 personen | bijgerecht | vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 Aubergine
  • 1 Grote ui
  • 200 Gram kikkererwten (zak of blik, klaar voor gebruik)
  • 3 Tomaten
  • 1 Rood pepertje
  • 1 Theelepel kokosbloesemsuikerof een beetje erythritol
  • 120 Ml water
  • 200 Ml passata (zonder toevoegingen)
  • 2 Teentjes knoflook
  • 2 Theelepels paprikapoeder
  • 2 Theelepels gemalen komijnzaad
  • 2 Schijfjes citroen of limoen
  • Handje verse krulpeterselie
  • Rijstolie uit onze boodschappenlijst
  • Himalayazout

Bereidingswijze

Snijd de aubergine in schijven en deel deze in vieren. Kook wat water in een pannetje, kruis de tomaten in. Neem de pan van de hittebron en dompel de tomaten onder totdat het vel loslaat. Spoel ze af onder koud water en ontvel ze. Deel ze in vieren en verwijder de zaadlijsten. Snipper de ui, snijd het pepertje heel fijn en pers de knoflookteentjes. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui kort, voeg de knoflook en pepertje toe, paprikapoeder en komijn en blijf goed roeren. Doe er de stukjes aubergine, tomaat en het water bij en laat afgedekt 15 minuten zachtjes pruttelen. Spoel de kikkererwten af en voeg deze samen met de passata en de kokosbloesemsuiker toe en laat nog even afgedekt goed warm worden.
Verdeel over de borden en garneer met de verse peterselie en schijfjes citroen.

Tip: In plaats van water kan er ook zelf gemaakte groentebouillon worden gebruikt.

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl