Gezond ontbijt? Mijn eigen ochtendritueel

Home » Gezond ontbijt? Mijn eigen ochtendritueel

Ik weet nog goed dat ik dik tien jaar geleden me sóchtends vaak doodvermoeid naar mijn werk moest slepen. Ik zag letterlijk scheel van vermoeidheid toen ik op het werk aankwam. Met veel koffie sleepte ik me de ochtend door en krabbelde ik een beetje op. Ik at een warme "schijf van 5 maaltijd" tijdens de lunch, waarna nog een tweede megadip volgde. Weer een "klatsj" koffie ertegenaan en zo begon ik me langzaam mentaal voor te bereiden op het moment dat ik na mijn werk ging fitnessen met een saunaatje als beloning. Begrijp me niet verkeerd, hier knapte ik uiteindelijk wel van op. Toch was dit ritme achteraf gezien bijna een "foltering". Inmiddels heb ik mijn 40-urige werkweek als ondernemer ingeruild voor een 60-70 urige werkweek (inclusief opleiding). Ironisch genoeg heb ik per saldo veel meer energie, minder vet (9-12%), meer spiermassa (43%) dan dik 10 jaar geleden toen ik veel meer sportte.

Hoe? Voor mij is de ochtend eigenlijk hét bepalende moment om een gezonde basis te leggen voor de rest van de dag. Hiermee compenseer ik ten dele ook mijn minder goede gewoontes, zoals teveel koffie drinken (vastgeroest patroon) en ben wel verzot op 1 of 2 rode wijntjes per dag.

"Een écht gezond ontbijt en ochtendritueel zijn voor mij bepalend om een gezonde basis te leggen"

Op de foto zie je mijn ontbijt en lunchpakket. Ja het is een beetje een rommeltje, bli

 • Ik sta op om 06:45
 • Ik drink 2 glazen gefilterd water, waarvan 1 glas met een halve uitgeknepen citroen of een Solé (water met zoutoplossing)
 • Drink een kopje koffie bij mijn facebook spelletje, even lekker wakker worden!
 • Om 07:15 doet het water met citroen zijn werk en ben ik echt wakker en ga ik sporten, d.w.z een half uurtje joggen door het weiland de ene dag afgewisseld met een half uurtje fitness met 2 dumbells en buikspierbankje (thuis). Ok eerlijk is eerlijk,
  Ivo sporten

  vooruit, ook maar een sportfoto erbij...

  soms blijf ik aan mijn facebook spelletje vastplakken. Maar meestal ga ik wel 3-4 dagen per week en dit maakt een grandioos verschil in energieniveau en stemming!

 • Ik neem mijn spirulina/chlorella tabletjes, 1 eetlepel bijenpollen en soms probiotica en begin aan mijn ontbijt
 • Binnen 20-30 min bereid ik mijn ontbijt, lunchpakket, verse kruiden/gember thee en eet ik mijn ontbijt
 • Mijn gezond ontbijt: biogarde volle yoghurt met 1,5 stuk diepvries/vers/superfoods fruit die ik elke dag varieer. soms biologisch en soms niet. Wat zit er nog meer in? havervlokken, combi van 2 gevijzelde zaden (chia/lijn/sesam of hennepzaad), 1 tl ceylonkaneel, honing (koudgeslingerd), paar ongebrande noten. Heerlijk!
 • Mijn lunch deel I: Of ik 1 bak yoghurt maak of 2 scheelt bijna niks in tijd. ipv Biogarde gebruik ik soms kokosmelk, ik varieer hier vaak met cacao nibs, kokosrasp en vers maca/gotu kalo/mariadistel, tarwegras of ander poeder/kruid en zoet dan met stevia poeder.
 • lunch deel II: in 3 min maak ik een bakje/zakje met rauwkost (bv. wortel, radijs, cherrytomaatjes, bleekselderij of broccoli)
 • lunch deel III: terwijl ik mijn ontbijt maak, maak ik een 0,5 liter verse gember/kruiden thee en neem die mee naar het werk
 • lunch deel IV: Ik neem 2 x maal daags variërend enkele supplementen die ik gezien mijn gezondheid nodig acht. Denk hierbij aan vitamine D, spirulina/chlorella, een multi, curcuma, astaxanthine, groene thee, enzymcomplex, MSM/glucosamine, vitamine C Esther enz
 • Rond 09:00 arriveer ik op mijn werk en gaat de yoghurt en rauwkost de ijskast in. De yoghurt is mijn lunch en rauwkost mijn tussendoortje
 • Als ik thuis kom dan kook ik altijd gezond zonder pasta, brood, rijst en aardappels maar met de gezondere alternatieven of extra groente, heb dus ook alleen gezonde ingrediënten in huis. Uiteraard heb ik dan wel 1 of 2 rode wijntjes verdiend sávonds! Als ik ga uiteten, wordt uitgenodigd bij vrienden of een ander uitje heb, dan eet ik lekker waar ik zin in heb, mijn basis is zo goed dat dit geen enkel probleem vormt!

Voorbeeldrecept van een ander gezond ontbijt

Hopelijk heb je er wat aan!

M.v.g

Ivo houben
How2behealthy-Cure4Life

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl