Gezond ontbijt

Ochtendspits – Gezond ontbijt onmogelijk?

Gezond ontbijt

Wij moeders kennen het allemaal. Maar niet alleen op de weg. Nee, ochtendspits in huis. Zelf aankleden en klaar maken. Kinderen verzorgen, aankleden, eten klaarmaken, naar school of opvang brengen en ga zo maar door. Wij zijn al behoorlijk actief zo vroeg op de morgen. En dan is je ontbijt overslaan gebeurd voordat we er erg in hebben. Echt niet goed. Ontbijt heb je nodig. Een gezond ontbijt. Je lichaam vraagt om brandstof na een nacht slaap. Net zoals een motor. Die heeft ook olie en benzine nodig om te kunnen draaien. Zo ook je lichaam.

Wist je trouwens dat je keuze van ontbijt de toon zet voor de rest van de dag? Als jij kiest voor een ontbijt boordevol suiker en zoetigheid, zal je er de hele dag naar hunkeren. Kies je voor een gezond ontbijt met bijvoorbeeld havervlokken, is je lichaam langer verzadigd en zal de hunkering naar zoetigheid uitblijven vanwege de gunstige werking op je bloedsuikerspiegel. Ga je ontbijten? Kies je ontbijt dan zorgvuldig!

Met enige regelmaat deel ik mijn gezond ontbijt op mijn Facebookpagina ‘Linda in Balans’. Mijn favoriet is de Apple crumble (die ik binnenkort een keertje met jullie deel  ). Maar deze neemt toch wat bereidingstijd in beslag. Net zoals bijvoorbeeld een eitje bakken. Ik heb er niet elke dag tijd voor. In het weekend lukt dat nog wel, maar door de weeks echt niet. En zo zijn er vele vrouwen die hetzelfde probleem ervaren.

Laatst stond ik gezellig op een verjaardag, toen een aantal dames me aanspraken op mijn blog. Na even over mijn prestatie gesproken te hebben, gaven ook deze moeders aan het lastig te vinden om een gezond ontbijt te bereiden . Met name vanwege het tijdgebrek. Dat heeft me aan het denken gezet. Daarom heb ik besloten jullie te helpen. Vandaag laat ik jullie kennis maken met drie makkelijke, snelle en gezonde ontbijtjes! Let wel op. Een goede voorbereiding is het halve werk. Alle ontbijtjes kun je bijvoorbeeld de avond van te voren al klaarmaken, zodat je de ochtend erna lekker snel aan het ontbijt kunt.

Ontbijtrecept 1

recept 1 goed

Biogarde yoghurt met fruit, zaad en vlokken.

Dit is en blijft een van mijn favoriete recepten. Ik eet dit meerdere keren per week. Gewoonweg omdat het simpel en makkelijk is. En ik kan dit gerust de avond van te voren in de ijskast klaarzetten. Het recept dat ik ga delen is de basis. Zelf kun je natuurlijk variëren en andere combinaties maken.

Wat heb je nodig:

 • 180 gram Biogarde yoghurt of 120 gram kokosmelk
 • 100 gram bosbessen of 30 gram aardbeien of 30 gram frambozen of1 appel of1 banaan (kies je fruit uit en varieer)
 • 1 tl Ceylonkaneel (deze kaneel heeft een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat deze stabiel blijft)
 • 10 gram havervlokken ofboekweitvlokken (deze bevatten veel vezels en hebben ook een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel).
 • 10 gram chiazaadof hennepzaadof sesamzaad of lijnzaad (let er wel op dat je hele lijnzaad koopt en deze even kort vijzelt voordat je ze door je yoghurt gooit).

Gooi alles in een kom. Door elkaar roeren en klaar is je gezond ontbijt!

Ontbijtrecept 2

recept 2 goed

Smoothie met ananas, bosbessen en kurkuma

Deze smoothie is overheerlijk. En door de kurkuma, gember en kokosolie die erin gaat ook nog eens goed tegen ontstekingen. Een boost voor de weerstand en lekker voor onderweg.

Wat heb je nodig:

 • 200 ml biologische kokosmelk
 • handje bevroren ananas
 • 1 el kokosolie
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl kurkuma
 • 50 gram diepvries bosbessen
 • 1 tl ceylonkaneel
 • 10 gram chiazaad oflijnzaad (hele lijzaad, even kort vijzelen van te voren)

Je kunt deze klaarmaken in je blender of met de staafmixer. Met regelmaat heb ik deze al de avond van te voren klaar gemaakt en in de ijskast gezet. Werkt prima!

Ontbijtrecept 3

recept 3 goed

Ontbijtmuffins

Het fijne van dit recept is dat je deze vers de avond van te voren kunt bakken, maar je kunt de muffins ook in de vriezer gooien en zo langer bewaren. Heerlijk!!

Wat heb je nodig:

 • 1 ei
 • 1 banaan
 • 90 gram havervlokken
 • 1 tl ceylonkaneel (maar gooi er gerust eens speculaaskruiden door voor variatie)
 • 1 tl baking soda (natrium bicarbonaat)
 • 35 gram bosbessen of1 appel in fijne stukjes gesneden of 1 peer in fijne stukjes gesneden ofeen aantal dadels

Optioneel: afhankelijk van het fruit dat je kiest kun je ook nog 1 el koud geslingerde honing erdoor gooien. Dit zou ik wel achterwege laten als je kiest voor de dadels, omdat deze de muffins al zoet maken.

In plaats van fruit zou je ook prima groenten erin kunnen doen. Denk hierbij aan wortel of zoete aardappel bijvoorbeeld. Probeer het uit.

Nog een optie om erdoor te doen zijn cacao nibs. Lekker wat chocolade kan nooit kwaad toch ;-).

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden (Hete lucht 180 graden). Prak de banaan. Roer het ei door de banaan.
 2. Voeg de vlokken toe aan het mengsel. Vervolgens roer je er de baking soda doorheen. Als laatste voeg je de bosbessen erdoor. Goed door elkaar heen roeren.
 3. Schep het mengsel in 6 muffinvormen. Vergeet niet deze indien nodig in te vetten. Bak de muffins in 15-20 minuten gaar.

Ik hoop dat jullie wat inspiratie opgedaan hebben met deze recepten en zo weer graag (gezond) ontbijten. Als ik opsta en denk aan wat ik ga ontbijten, krijg ik acuut honger (ha ha). Mocht je zelf een snel en gezond ontbijtrecept hebben, stuur het me door. En wie weet krijg je een vermelding in een blog of op Facebook. Een bovenstaand recept uitgeprobeerd? Laat weten hoe het was. Ik ben erg benieuwd wat jullie hiervan vinden.

‘Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’.

Meer blogs van Linda lezen? Bezoek mijn pagina Linda in balans

Volg Linda in Balans ook op Facebook

How 2 be healthy - Logo 1

Onze beloftes

 Meten=weten. We werken resultaatgericht met SMART doelen

 Uw gezondheidsmakelaar: all-inclusive begeleiding inclusief personal coach

 Holistische en natuurlijke aanpak gericht op oorzaken

 Vermindering van gezondheidsklachten

 Gezond van binnen, stralend van buiten. 
U voelt en ziet er jonger uit

 Waar voor uw geld

 Haal 't beste in uzelf naar boven

Heeft u een vraag?

Heeft u een specifieke vraag of heeft u het antwoord op uw vraag niet op de website gevonden?

Error: