Tempeh bakken met sperziebonen en sojasaus

Home » Tempeh bakken met sperziebonen en sojasaus

Tempeh bakken met sperziebonen en sojasaus

Tempeh vindt zijn oorsprong in Indonesië. De populariteit van tempeh is de laatste jaren enorm gestegen. Tempeh is een soort koek van gefermenteerde sojabonen. Deze wordt gemaakt door de bonen eerst te weken, dan te koken en vervolgens te fermenteren met een rhizopuscultuur (Rhizopus oligosporus of Rhizopus oryzae), gedurende een tweetal dagen. Door fermentatie van voedsel wordt o.a. de smaak, geur, structuur en houdbaarheid gunstig beïnvloed. Fermenteren is een soort voorvertering en heeft een probiotische werking. Tempeh is een bron van vitaminen en mineralen. Sojabonen bevatten veel fytinezuur wat de opname van vitaminen en mineralen remt. Door sojabonen te fermenteren daalt de hoeveelheid fytinezuur enorm. In tegenstelling tot tofu wordt tempeh gemaakt van de hele sojaboon en is vezelrijk. Tofu wordt gemaakt van gedroogde, gemalen sojabonen en is niet gefermenteerd, tenzij het op de verpakking staat. Tempeh is eiwitrijk en kan daarom als vleesvervanger worden gegeten.

Geschikt voor 2 personen | glutenvrij | lactosevrij | veganistisch

Ingrediënten

Bereidingswijze

Snijd de tempeh in blokjes. Halveer de sperziebonen, snipper de rode ui en pers het knoflookteentje. Verwijder de zaadlijsten en pitjes uit het pepertje en snijd het fijn. Snijd de lente- of bosui in schuine plakjes. Verhit een ruime hoeveelheid olie en bak hierin de tempeh al omscheppend ongeveer 5 minuten. Voeg de sojasaus toe met de ui, pepertje en knoflook en roerbak 1 minuut. Doe er de sperziebonen bij en de sambal en roerbak nog enkele minuten. Hak de cashewnoten fijn. Schep deze samen met de lente- of bosui eronder. Serveer met volkoren basmati rijst en een salade.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl