Maaltijdsalade met geroosterde pompoen, feta en walnoten
Een lekkere maaltijdsalade met lauw/warme pompoen. Pompoen is een heerlijke veelzijdige herfstvrucht die bovendien heel gezond is. Populair is pompoensoep, pompoenpuree maar ook geroosterde pompoen is een aanrader en bovendien lekker om deze lauw/warm te serveren op salade. De vrucht bevat vitamine A, C en E. Deze vitamines hebben allen een antioxidanten werking. Pompoen bevat eveneens bèta caroteen wat wordt omgezet in het lichaam in vitamine A. Mogelijk kunnen de omega 3 vetzuren (alfa-linoleenzuur) in pompoen helpen de triglyceriden (vetten in bloed) te verlagen. Pompoen combineert goed met walnoten en feta.
Walnoten zijn rijk aan vitamine E, welke o.a. bijdraagt aan het beschermen van de cellen, weefsels en organen. De noten bevatten een relatief hoge hoeveelheid omega 3 vetzuur, namelijk alfa-linoleenzuur (ALA). Alfa-linoleenzuur is een plantaardig vetzuur, Het lichaam kan dit niet zelf aanmaken. Dit wordt een essentieel vetzuur genoemd. We moeten dit vetzuur dus uit de voeding halen. Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van hart- en vaten. De omega 3 vetzuren EPA en DHA, respectievelijk eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur, zijn dierlijke vetzuren en komen voor in vette vis, schaal- en schelpdieren.
Geschikt voor 4 personen | glutenvrij | vegetarisch | lunch
Ingrediënten
- 300 Gram veldsla (of andere sla naar keuze)
- Halve flespompoen of pompoenblokjes uit onze boodschappenlijst
- 60 Gram walnoten
- 200 Gram feta uit onze boodschappenlijst
- 1 Theelepel sesamzaadjes
- 3 Eetlepels extra vierge olijfolie uit onze boodschappenlijst
- 1,5 Eetlepel kokosbloesemsiroop uit onze boodschappenlijst
- 2 Eetlepels rijstolie uit onze boodschappenlijst
- Zeezout uit onze boodschappenlijst.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in schijven en snijd deze doormidden. Verwijder de schil en pitten. Meng in een kopje de rijstolie met de sesamzaadjes en een snufje zeezout. Leg bakpapier op een ovenplaat en verdeel er de pompoenhelften óf pompoenblokjes op en bestrijk ze met het oliemengsel. Plaats 35 minuten in de oven en schep het na 20 minuten even om. Haal de pompoen uit de oven, snijd de helften in 4 stukjes en laat ze een beetje afkoelen. Hak de walnoten en snijd de feta in blokjes. Meng in een beker de olijfolie met kokosbloesemsiroop en klop dit goed met een kleine garde of lepel. Verdeel de sla over 4 borden. Verdeel er de lauwwarme pompoenstukjes over en druppel er het olie/siroopmengsel over. Garneer met de walnoten en blokjes feta.
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recente recepten
25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?