Zelf bottenbouillon maken
Gewoonweg door alle stoffen die er in zitten. Bottenbouillon zit boordevol mineralen en vitamines omdat je niet alleen de botten in de bouillon laat trekken, maar er ook groenten en kruiden in doet, zoals wortel, knoflook, selderij, peterselie, noem het maar op.. Je kunt alle kant op. Daarnaast bevat bouillon ook nog gelatine en collageen die enorm belangrijk zijn voor ons bindweefsel en de slijmvliezen in onze darmen. Die komen trouwens alleen in de bouillon als deze lang gesudderd heeft. Kortom, bottenbouillon is een goede aanvulling op onze darmen, huid, nagels, haar, botten en gewrichten. Ook ons immuunsysteem krijgt er een heerlijke opkikker van. Last but not least, bottenbouillon is laag in calorieën en makkelijk te bewaren in de vriezer.
Maar hoe maak je dat nu klaar, zo’n bottenbouillon?
Eerlijk gezegd wist ik dat ook niet, maar door wat research te doen online, heb ik besloten om het gewoon te maken. De runderbouillon dan, omdat ik gehoord heb dat kippenbouillon nog wel eens ‘stuk’ wilt gaan en daardoor mislukt. Ik vind mezelf geen held in de keuken, dus besloot ik om voor safe te gaan. Maar wie weet maak ik binnenkort toch eens kippenbouillon hoor ;-).Op naar de slager voor gezonde runderbotten. Thuis ben ik direct aan de slag gegaan. Meer dan 24 uur heb ik mijn bottenbouillon laten sudderen. Wat was hij lekker!! Hij smaakt anders dan de bouillon van ‘The Broth Bar’, maar die dames doen dan ook echt toveren met hun soepjes. Wil jij ook bottenbouillon maken? Volg dan dezelfde stappen die ik ook gedaan heb.
De eerste stappen
Stap 1: Neem wat botten. Pak gerust ook met merg en gewrichten vanwege de gelatine die dan vrij komt. Doe ze in een grote ketel en schenk hier een scheutje appelazijn bij. Doe er water bij laat deze ketel een uurtje staan, zodat de azijn de mineralen goed uit de botten kan trekken. Zo krijg je optimaal alle stoffen die je nodig hebt in je bouillon. Ondertussen was je alle groenten die je in je bouillon wilt. Je hoeft het niet te schillen, maar het kan wel. Snij de groenten eventueel in grove stukken. De groenten gooi je nog niet in de ketel bij de botten. Hou ze nog even apart.
Stap 2: Uurtje voorbij? Fire it up! Breng alles aan de kook. Ik heb een inductiekookplaat en heb het vuur op standje power gezet. Als het goed begint te koken, verschijnt er een flinke schuimlaag boven op de kokende bouillon. Met een zeef schep je deze schuimlaag van de bouillon af. Dit doe je totdat er geen schuim meer is. Op internet staat geschreven dat deze schuimlaag niet lekker is, dus ook ik heb hem voor de zekerheid eraf geschept.
Stap 3: Alle schuim weg? Zet dan nu het vuur laag. Heel laag. Ik had mijn vuurtje op standje 2 gezet. Zo bleef het heel zachtjes pruttelen. Vanaf nu begin je ook te tellen qua tijd. Dus zet je hem om 12.00u ’s middags op, dan is hij 12.00u de volgende dag klaar. Je mag nu ook de groenten en kruiden erbij gooien. Ik heb er knoflook, wortel, selderij, zwarte peper, Keltisch zout en laurierblad bij gegooid. Dit zijn vrij ‘zachte’ smaken vind ik zelf. Natuurlijk kun je zelf naar eigen smaak je groenten en kruiden erin doen. Met scherpe kruiden zou ik persoonlijk wachten zoals rode peper of Cayenne. Dit omdat de smaak te intens kan worden door het pruttelen. Als je een pittig bouillonnetje wilt, kun je beter vlak voordat je de bouillon gaat eten hem pittig op smaak maken. Voor nu, deksel op de ketel en wachten. Controleer regelmatig of er nog genoeg water in zit en of het vuur nog aan is. Mijn kookplaat schakelt zich namelijk om te zoveel uur uit. Een geluk dat ik daar achter kwam, anders had ik ’s nachts mooi gezeten.
Stap 4: Heb je de bouillon minimaal 24 uur laten pruttelen? Hou voor ogen dat hoe langer de bouillon pruttelt, hoe intenser de smaak. Ik weet dat er koks zijn die hun bottenbouillon wel 72 uur (!) laten brouwen. Persoonlijk vind ik een dag het minimum. Proef er vooral aan of hij op smaak is. Vind je hem lekker, dan pak je hem van het vuur. Heb je het idee dat de smaak nog intenser kan, dan laat je hem nog even door gaan. Zeggen je smaakpapillen ja? Laat de bottenbouillon afkoelen. Echt totdat hij helemaal ijskoud is. Je ziet nu dat er een vetlaag op de bouillon drijft. Als deze hard genoeg is, schep je hem zo met een lepel eraf. Daarna neem je een zeef en giet je de bouillon erdoor. Alle groenten, knoflooktenen, laurierbladen en botten blijven in de zeef zitten. Ook het vlees dat aan de botten zat. Ik heb er zelf voor gekozen om deze fijn te snijden en door de bottenbouillon te mengen. Maar je mag het eruit laten.
En klaar is je bottenbouillon!
Je kunt je bouillon 2 go drinken in een thermobeker in plaats van koffie of gewoon in een kom met lekker wat courgetteslierten of een stoofpotje erin maken of quinoa met de bottenbouillon koken. Je kunt eigenlijk alle kanten op. Als ontbijt om je dag goed te starten na een hevig avondje stappen of als je een ziek bent om op krachten te komen of gewoon als lunch. Het maakt niet uit. Bottenbouillon kan altijd.
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Plan een gratis kennismakingsgesprek of een adviesconsult, online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recent nieuws
Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?