Hummus maken van rode bieten en kikkererwten met granaatappelpitjes

Home » Hummus maken van rode bieten en kikkererwten met granaatappelpitjes

Hummus maken van rode bieten en kikkererwten met granaatappelpitjes

Hummus maken kan op veel verschillende manieren. Hummus wordt veel gegeten in het Midden Oosten. De basis zijn kikkererwten en tahin. Het wordt gebruikt als topping maar kan ook als dip bij rauwkost zoals wortels en bleekselderij óf op een cracker of een sneetje roggebrood.
Naast de kikkererwten kan er ook avocado, pompoen of rode bieten, zoals in dit recept, worden gebruikt.

De natuurlijke kleurstof betanine geeft de kleur aan rode bieten. Het is een krachtige antioxidant net als betalaïne, welke ook voorkomt in rode bieten. Beiden zijn bronnen van stikstofoxide. Stikstofoxide ook wel bekend als nitraat, wordt in het lichaam omgezet in nitriet. Dit zou een gunstige invloed kunnen hebben op de bloeddruk. Doch is men het er niet helemaal over eens in de wetenschap of (teveel) nitriet ook negatieve effecten kan hebben. Het zou in elk geval bij matige hoeveelheden een positief gezondheidseffect kunnen hebben. Zeker samen met de aanwezige vitamines, mineralen en polyfenolen (plantenstoffen). Ook spinazie, rucola en venkel zijn rijk aan nitraat. Rode bieten kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten.

Kikkererwten zijn zeer vezelrijk en bevatten plantaardige eiwitten. Deze vezels zijn voornamelijk oplosbare vezels. Oplosbare vezels vermengen zich met water waardoor het in ons spijsverteringskanaal een gelei-achtig goedje wordt. Ze kunnen de groei van gunstige bacteriën bevorderen en de overgroei van schadelijke bacteriën in de darmen tegengaan. Kikkererwten hebben een lage glycemische index (stijging bloedsuikerspiegel) en kunnen dus uitermate geschikt zijn voor mensen met diabetes

Geschikt voor 6 porties | glutenvrij | lactosevrij | veganistisch | bijgerecht

Ingrediënten

Bereidingswijze

Snijd de rode bieten in stukken en het knoflookteentje in schijfjes. Doe ze met de kikkererwten, tahin, knoflookteentje, paprikapoeder, olijfolie en limoensap in een keukenmachine en pureer alles totdat het een wat grovere massa is. Voeg een klein beetje zout toe (niet persé nodig). Garneer de hummus met granaatappelpitjes.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl