Havermoutpap met rode vruchtjes en cacao
Haver is een éénjarige plant welke behoort tot de ‘grassen familie’. Havermout zijn geplette en geknipte haverkorrels. Havervlokken zijn niet geknipt en dus iets groter. Van nature bevat haver geen gluten maar door kruisbestuiving op het land kunnen er gluten in terecht komen. Dit kan ook in de fabriek gebeuren als er ook gluten bevattende granen worden verwerkt. Om er zeker van te zijn dat haver glutenvrij is, moet het op de verpakking staan. De koolhydraten in havermout zijn voornamelijk complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten verteren langzaam en geven dus ook langzaam energie af. De bloedsuikerspiegel piekt dan ook nauwelijks. Havermout is zeer vezelrijk en bevat vitamine B1, B5, ijzer, mangaan, magnesium en zink. Één van deze vezels is bèta glucaan. Bèta glucanen kunnen een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel en bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte.
Rauw cacaopoeder bevat veel vitamines, mineralen en essentiële vetzuren. Het bevat net zoals haver ook magnesium. Magnesium, ook wel anti-stress mineraal genoemd, kan een positief effect op hebben op het zenuwstelsel. De stofjes cafeïne en theobromine komen voor in rauwe cacao en hebben een stimulerende werking. De hoeveelheden zijn echter zo gering dat ze niet of nauwelijks merkbaar zijn. Het aminozuur tryptofaan in cacao is van belang voor de aanmaak van serotonine, een van de belangrijkste neurotransmitters, welke kan bijdragen aan het verminderen van angstgevoelens, rusteloosheid en het verbeteren van de stressafweer.
Geschikt voor 2 personen | glutenvrij | ontbijt
Ingrediënten
- 400 Ml havermelk uit onze boodschappenlijst
- 100 Gram havermout of havervlokken uit onze boodschappenlijst
- 1 Eetlepel cacaopoeder uit onze boodschappenlijst
- 125 Gram rood diepvriesfruit (b.v. frambozen, kersen) uit onze boodschappenlijst
- 20 Gram puur chocolade (minstens 70%, zonder suiker)
- óf cacaonibs uit onze boodschappenlijst
Bereidingswijze
Doe de havermelk in een pannetjes en breng aan de kook. Voeg de havervlokken of havermout toe en laat dit 10 minuten zachtjes koken op een laag vuur. Doe het diepvriesfruit bevroren in een ander pannetje en breng dit ook aan de kook. Laat het heel zachtjes enkele minuten pruttelen. Rasp of schaaf de chocolade. Roer het cacaopoeder door de pap en schep het fruit er voorzichtig onder óf verdeel de pap over 2 kommetjes en schep het fruit er bovenop. Garneer met de geraspte chocolade of cacaonibs.
Gebruik voor een dikkere pap minder melk en andersom.
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recente recepten
25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?