Groenten uit de oven met kruiden en kaas
Groenten uit de oven zijn makkelijk te bereiden en kunnen garen terwijl de bijbehorende andere gerechten worden klaargemaakt. Alle groenten zijn gezond en het is dan ook aan te raden om zoveel mogelijk te variëren. Zo barsten champignons van vitaminen en mineralen. Ëén van deze vitamines is vitamine B12. Vitamine B12 komt voornamelijk voor in vlees maar zit ook in de champignon. Het spoorelement selenium ondersteunt de werking van de schildklier en is belangrijk voor een gezond immuunsysteem omdat het een krachtige antioxidant is. Champignons zijn rijk aan selenium. Champignons kunnen bescherming bieden tegen bepaalde ziektes, welke worden veroorzaakt door ontstekingen op celniveau, vanwege hun ontstekingsremmende werking. Dit kunnen o.a. hart- en vaatziektes zijn.
Courgette is een zeer veelzijdige groente en vindt haar oorsprong in Mexico. Ze kan worden verwerkt in salades, ovengerechten, er kan soep van worden gemaakt, ze kunnen worden gevuld en er kan pasta van worden gemaakt. Courgettes bevatten zeaxanthine en luteïne. Dit zijn beiden natuurlijke kleurstoffen, welke een antioxidanten werking hebben, net zoals vitamine A en C, die ook aanwezig zijn in courgettes. Ook bevatten courgettes omega 3 vetzuren. Een juiste balans tussen omega 3 vetzuren (alfa linoleenzuur, EPA en DHA) en omega 6 vetzuren (linolzuur) is erg belangrijk. Deze verhouding dient tussen 1:2 en 1:4 te zitten. Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en een teveel aan omega 6 vetzuren werkt juist ontstekingsbevorderend. Bij de veel mensen is deze balans echter erg verstoord (vaak wel 1:20) doordat er teveel voeding met omega 6 vetzuren en te weinig voeding met omega 3 vetzuren wordt genuttigd.
Ook (vette) vis, schaal- en schelpdieren, walnoten, kokosolie en in iets minder groene bladgroentes, bevatten omega 3 vetzuren.
Geschikt voor 2 personen | vegetarisch | bijgerecht
Ingrediënten
- 2 Tomaten
- 6 Grote champignons
- 1 Pastinaak
- Halve courgette
- 1 Dunne stam prei
- 2 Teentjes knoflook
- 1 Theelepel gedroogde peterselie
- Halve Theelepel gedroogde rozemarijn
- 100 Gram geraspte jonge kaas (30+) of mozzarella uit onze boodschappenlijst
- 1 Eetlepel rijstolie of olijfolie uit onze boodschappenlijst
- Zwarte peper
- Zeezout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Deel de tomaten en champignons in vieren. Snijd de prei in ringetjes. Schil de pastinaak en snijd de courgette en pastinaak in halve plakjes. Pers de knoflookteentjes of snijd ze in dunne schijfjes. Meng in een kom de gesneden groenten met de kruiden, knoflook, olie, peper en zout. Doe alles in een ovenschaal en zet deze afgedekt 25 minuten in het midden van de oven. Haal de folie eraf, bestrooi met de kaas en zet terug in de oven totdat de kaas is gesmolten.
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recente recepten
25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?