Groenten met Provençaalse kruiden en gebakken kabeljauw

Home » Groenten met Provençaalse kruiden en gebakken kabeljauw

Groenten met Provençaalse kruiden en gebakken kabeljauw

Alle groenten zijn gezond. In dit gerecht wordt overwegend paprika gebruikt naast rode ui en prei. Rode paprika’s zijn vitamine C bommetjes. Ze bevatten wel 3 keer zoveel vitamine C dan de sinaasappel. Deze belangrijke vitamine is onmisbaar bij de aanmaak van collageen. Vitamine C is eveneens nodig voor een gezond immuunsysteem, een goede weerstand, wondheling en een gezonde huid.

Er bestaan veel soorten uien. Het meest gegeten worden de gele, rode, witte uien en sjalotten. Ook uien zijn zeer gezond. Ze bevatten veel quercetine. Quercetine is een fytonutriënt, een plantenstof. Het is een flavonoïde die onder de groep fenolen valt. Een zeer krachtige antioxidant die o.a. allergische reacties kan verminderen omdat deze de aanmaak van histamine remt. Ook heeft quercetine een ontstekingsremmende werking.

Net zoals knoflook en ui, behoort prei tot de lookfamilie. Prei is het hele jaar door te verkrijgen. Zomerprei heeft een dunnere stam dan winterprei. Prei bevat het fytonutriënt kaempferol. Kaempferol zit voornamelijk in het groene gedeelte van de prei en heeft een ontstekingsremmend effect. Ook bevat prei redelijk wat inuline. Inuline kan een gunstige invloed hebben op de bloedsuikerspiegel en bijdragen aan een betere mineralenopname in de dikke darm. Een stabiele bloedsuikerspiegel is van belang bij het behoud van een gezond gewicht.

Geschikt voor 2 personen | glutenvrij | diner

Ingrediënten

  • 2 Stuks kabeljauwfilet uit onze boodschappenlijst
  • Halve gele paprika
  • Halve groene paprika
  • Halve rode paprika
  • 1 Stam prei
  • 1 Rode ui
  • 1 Teentje knoflook
  • 1 Theelepel Provençaalse kruiden uit onze boodschappenlijst
  • Paar blaadjes verse basilicum
  • Handje verse peterselie
  • Roomboter uit onze boodschappenlijst
  • Himalayazout uit onze boodschappenlijst
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

Snijd de 3 paprikahelften in smalle reepjes, de prei in dunne ringetjes, de rode ui in halve ringetjes en pers het knoflookteentje.
Zet een pan op met water en breng dit aan de kook met een beetje zout. Voeg de paprikareepjes, ui en prei toe en blancheer deze door ze enkele minuten in het kokend water te laten en koel ze daarna in koud water. Zo blijven ze knapperig. Bak de stukken kabeljauw in roomboter met een beetje zout en peper. Verhit intussen in een pannetje 1 eetlepel roomboter en laat deze smelten (niet bruin worden). Voeg de knoflook toe en bak deze kort al roerend op een heel laag vuurtje. Doe er de Provençaalse kruiden en de geblancheerde groenten bij en verwarm dit al omscheppend. Hak de peterselie en doe deze er als laatste bij. Verdeel de groenten over 2 borden en leg er de stukken kabeljauw op. Garneer met wat blaadjes basilicum. Lekker met zoete aardappelfriet of basmati rijst.

.

Boek een afspraak online

  Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recente recepten

E-book recepten

25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100
6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl