Gezond boodschappen doen, doen we zo!

Home » Gezond boodschappen doen, doen we zo!

Gezond boodschappen doen

Afvallen tijdens het boodschappen doen, kan dat? Ja! Verantwoord afvallen begint met verantwoord boodschappen doen, in de supermarkt. Haal de juiste dingen in huis.

Wilt u afvallen maar herkent u het volgende? u gaat met goede bedoelingen naar de winkel. u doet uw boodschappen, en dan eenmaal bij de kassa merkt u op dat er toch weer verkeerde producten in het boodschappenkarretje zijn beland. Hoe weet ik wat ik moet kopen, wanneer alle verleidingen uw naam schreeuwen terwijl u doelloos door de winkel loopt?

Tips om gezond boodschappen te doen

Boodschappen doen kan zowel een leuke of een gevreesde taak zijn. Hier geven we een aantal tips hoe u slim boodschappen kan doen en met gezondere producten de winkel uitloopt.

1. Doe geen boodschappen op een lege maag

Ik weet dat u dit eerder heeft gehoord, maar ik zeg u nogmaals, eet voordat u naar de supermarkt gaat. Als u boodschappen doet met een lege maag, dan is de kans groot dat u veel meer koopt dan nodig is. Er is geen groter gevaar dan winkelen met een knorrende maag; alles wat we zien is extra lekker en met name de ongezonde (zoete) producten.

Als u heel erg honger heeft, hunkert het lichaam naar koolhydraten. Niet alle koolhydraten zijn slecht, maar als u haast heeft en hongerig bent, kiest u meteen alle "slechte" koolhydraten. Koolhydraten die boordevol suiker zitten en geen voorbereiding vereisen, bv. snoep, chips, gebak, wat uw aandacht trekt en u kunt snel eten, zonder er zelfs maar bij na te denken.

Ik weet dat we heel vaak haastig naar de winkel gaan bijvoorbeeld op weg naar huis om iets te eten. We dienen dit te herkennen en voorbereid zijn. Leg een gezonde snack in de auto en eet deze op voordat u de supermarkt in loopt. Als u geen eten bij de hand heeft, pak dan een fles water.

2. Maak een boodschappenlijstje

Wanneer u weet wat u gaat eten, weet u ook welke boodschappen u werkelijk nodig heeft. Niet alleen beter voor de portemonnee, maar u kan ook beter de ongezonde producten weerstaan. Als u een boodschappenlijstje heeft, dan doen we automatisch veel gerichter boodschappen en kunt u de paden met chips en snoep vermijden.

3. Eet zoveel mogelijk verse groente en fruit

Waarschijnlijk weet iedereen dat het eten van groente en fruit heel goed voor ons is. Ze bevatten veel belangrijke voedingstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Peulvruchten bevatten bijvoorbeeld ook veel eiwitten en vezels. Omdat elke groente en fruit een uniek assortiment aan voedingsstoffen bevat, is het aangeraden om een gevarieerd aanbod aan groenten en fruit te eten, bijvoorbeeld uit het seizoen. Maar maakt het dan eigenlijk ook nog iets uit of we verse groente en fruit, producten uit de diepvries of uit een pot kiezen?

Er zit een verschil tussen die drie soorten groente en fruit. In het algemeen bevat verse groente en fruit meer mineralen en vitaminen. Maar als u verse fruit en groente langer bewaart dan verliezen ze voedingsstoffen en smaak. Een ander belangrijk verschil is de houdbaarheid. Verse groente en fruit kunt u niet zo lang bewaren, zelfs niet in de koelkast. Diepvriesproducten en groente en fruit in een pot kunt u lang bewaren. Denk aan gemak, als u sommige dagen geen of minder tijd heeft om te koken en boodschappen doen, vul uw diepvries!

De beste keuze is groente en fruit die net geoogst is, maar als u het langer wil bewaren dan zijn diepvriesproducten zonder sausjes en kruiden een heel goede keuze. Diepvriesproducten worden direct na de oogst ingevroren zijn al meestal gesneden dus heel makkelijk om te gebruiken. Groente uit een pot kan ook een goed alternatief zijn, maar let op de toegevoegde suikers, zout en conserveringsmiddelen. Vaak lijken deze producten gezonder dan ze werkelijk zijn.

4. Weet wat u koopt: leer etiket lezen!

Laat u niet misleiden door voedselfabrikanten, de marketing in de voedingsbranche is heel geraffineerd. Op veel verpakkingen worden mooie uitspraken gebruikt over gezonde ingrediënten, zoals toegevoegde groentes, of een verlaagd suiker- of vetgehalte. Ook kunnen gezonde ingrediënten op de voorkant afgebeeld staan, zoals fruit of groente. Dit zegt niks over de inhoud en kan zelfs misleidend zijn. Ga daarom niet af op het uiterlijk van verpakkingen.

Voordat u iets in het winkelmandje legt is het verstandig eerst naar de lijst met ingrediënten op de verpakking te kijken. Alleen dan weet u wat u werkelijk koopt en eet. Producten met lange ingrediëntenlijsten kunnen we maar beter vermijden. Kies vooral voor verse, volwaardige ingrediënten. Alles wat dichtbij de natuur staat; dat verzadigt en is gezond, waardoor u afvalt, fitter wordt en meer energie krijgt. Lees uitgebreid over etiket lezen hier

5. Probeer iets nieuws!

Er zijn veel minder bekende voedingsmiddelen in de supermarkten en nog meer in gezondheidswinkels te krijgen. Door voedingsmiddelen zo veel mogelijk variëren, krijgt u veel meer voedingsstoffen binnen. In elke supermarkt kunnen we koolrabi, snijbiet, paksoi, pastinaak of bleekselderij krijgen, maar koopt u die soms? Als u nog meer onbekende groente zoekt, probeer eens bijvoorbeeld komatsuna, aardpeer, meiraap, lamsoor, wortelpeterselie of schorseneren.

Iedereen weet dat voedingsvezels voor een gezonde spijsvertering belangrijk zijn. Naast groente, fruit, peulvruchten en noten, vinden we de meeste vezels volkoren granen. Consumptie van tarwe, de meest bekende graansoort is voor veel mensen ongunstig.

Laat u eens inspireren door wat er allemaal nog te verkrijgen is. Graansoorten en vervangende zaden zijn tegenwoordig goed vertegenwoordigd in de supermarkt en natuurwinkels. Denk bijvoorbeeld aan quinoa (zaad), freekeh, teff, amaranth, gierst en boekweit. De meeste granen zijn verkrijgbaar als vlokken, zemelen en (volkoren)meel. Zo kunt u ze eten voor ontbijt, of kunt u bijvoorbeeld een bananenbrood of pannenkoek bakken van boekweitmeel of havermeel. Dat vinden de kinderen ook nog eens lekker. De meeste graankorrels zijn ook prima vervangers van rijst en/of pasta voor de warme maaltijd. Een risotto kan ook gemaakt worden van quinoa en gezonde rijstsoorten zijn ook verkrijgbaar zoals rode rijst en rijst van linzen of kikkererwtenmeel.

Ik hoop dat u met bovenstaande tips, de volgende keer dat u bij de kassa staat, wel allemaal gezonde producten heeft gekozen en ook nog eens vol met ideeën bent over de heerlijke gerechten die u ermee gaat maken. Gezond boodschappen doen; dat doet u zo!

Gepersonaliseerde gezonde weekmenu's

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

How2behealthy bij RTLZ

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl