Frittata met prei, oregano en tijm
Frittata komt oorspronkelijk uit Italië. Het is een eiergerecht wat meestal in de oven wordt gegaard of op een heel laag vuur zodra de eieren zijn toegevoegd. Het lijkt op een omelet maar is dikker. Er kunnen verschillende groenten en kruiden aan worden toegevoegd. Frittata kan op meerdere manieren worden bereid. De groenten kunnen eerst even worden gewokt alvorens ze in de ovenschaal gaan. Ze kunnen ook even worden gebakken in een (gietijzeren pan) alvorens de eieren erbij gaan en de eieren kunnen ook worden gemixt met de groenten en samen in de pan of ovenschaal. Wil men de groenten beetgaar dan hoeven ze niet eerst kort gebakken. Soms wordt er ook melk (liefst plantaardige melk) of kaas aan toegevoegd. Wanneer er wat vlees over is van de dag ervoor, b.v. kip, dan kan deze er ook nog bij voor de niet vegetariërs. Let wel op dat er zeker niet meer dan 2 verschillende dierlijke eiwitten in het gerecht zitten. Dus niet ei én kip én kaas. Teveel verschillende dierlijke eiwitten in één maaltijd zijn te belastend voor de darmen en andere organen. Het is moeilijk verteerbaar wat nogal wat energie vraagt van het lichaam. Voor de spijsvereringsenzymen is het een enorme klus om het lichaam na een maaltijd weer uit de ontstekingsfase te krijgen. Na elke maaltijd geraakt het vanzelf in een ontstekingsproces. Hoe zwaarder de maaltijd des te zwaarder de enzymen het hebben. Het nuttigen van teveel verschillende dierlijke eiwitten in één maaltijd zorgt er dus voor dat het lichaam (deels) in de ontstekingsfase blijft. Dit gerecht is geschikt als (weekend) ontbijt maar ook als lunch en diner. Heerlijk met crackers of roggebrood uit onze boodschappenlijst
Geschikt voor 2 personen | vegetarisch | ontbijt
Ingrediënten
- 4 Biologische eieren
- Halve rode paprika
- 8 Champignons
- 2 Sjalotten
- 1 Stammetje prei
- 4 Cherry tomaatjes
- 1 Theelepel gedroogde oregano
- 1 Theelepel gedroogde tijm
- Rijstolie uit onze boodschappenlijst
- Zwarte peper
- Snufje zeezout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de champignons in vieren, de sjalotten en prei in ringetjes, de paprika in reepjes en de cherry tomaatjes in plakjes. Klop de eieren los. Verhit een beetje olie in een pan en bak de paprika met de sjalotten kort en voeg de prei en champignons toe en bak deze even al roerend mee. Vet een kleine ronde ovenschaal (max. Ø 24 cm) indien nodig in met een beetje olie of gebruik een muffinblik. Verdeel er het groentemengsel in en voeg de oregano, tijm en peper toe. Giet er de eieren over en zet in de oven totdat het ei is gestold.
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recente recepten
25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?