Courgette spaghetti met gerookte zalm
Courgette spaghetti is gezonder dan tarwe spaghetti. Helaas is met tarwe teveel geknoeid in de loop der jaren, waardoor het tegenwoordige moderne tarwe nauwelijks of geen voedingswaarde meer heeft. Tarwekorrels bevatten tarwekiem oftewel Wheat Germ Agglutinin (WGA). Reeds in kleine hoeveelheden is WGA schadelijk voor onze darmen en kan voor nadelige gezondheidseffecten zorgen. Tarwe is een koolhydraat dat de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en kan zorgen voor ontstekingsreacties. Bovendien bevat tarwe gluten en wordt dus ook niet door iedereen verdragen. Het geeft een opgeblazen gevoel en is, zeker wanneer het vaak wordt gegeten, een aanslag op ons immuunsysteem.
Courgette is dan wel geen graansoort maar wel super gezond. Vergeet daarom ook niet (langzame) koolhydraten toe te voegen aan pasta of spaghetti gemaakt van groente. Dit kan in de vorm van noten pitten en zaden. Courgettes bevatten vitamine A en C en de natuurlijke kleurstoffen zeaxanthine en luteïne. Deze hebben een antioxidanten werking. Courgettes zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Al deze vitale celstoffen in courgettes maken het dat ze ontstekingsremmend werken op celniveau. Ontstekingen op celniveau worden ook wel laaggradige ontstekingen genoemd. Deze zijn als het ware sluipmoordenaars. Laaggradige ontstekingen zijn de risicofactoren voor welvaartsziekten omdat ze langzaam het lichaam slopen door schade toe te brengen aan organen en weefsels. Deze laaggradige ontstekingen zijn niet merkbaar en daarom des te gevaarlijker. Het jarenlang hebben van een ongezonde leefstijl kan leiden tot deze gevaarlijke ontstekingen.
Geschikt voor 2 personen | diner | glutenvrij
Ingrediënten
- 250 Gram courgette spaghetti (zelf maken of uit onze boodschappenlijst
- 150 Gram gerookte zalm
- 1 Grote sjalot of 2 kleine
- 2 Teentjes knoflook
- 4 Cherry tomaatjes
- Handje rucola
- 1 Avocado
- 20 Gram pijnboompitten
- Handje alfalfa
- Flinke scheut haverroom uit onze boodschappenlijst
- Beetje citroensap
- Rijstolie uit onze boodschappenlijst
- Himalayazout
Bereidingswijze
Maak de courgette spaghetti met een spiralizer. Snipper de sjalot, pers de knoflookteentjes, halveer de tomaatjes en schil de avocado, verwijder de pit, snijd klein en prak met een vork in een kommetje. Voeg de haverroom, peper en citroensap toe en maak er een sausje van. Snijd de gerookte zalmfilet in reepjes. Wok de courgette spaghetti in een beetje rijstolie met de sjalot en knoflook en een beetje zout. Blijf goed omscheppen en wok een paar minuten totdat de courgette spaghetti wat zachter is. Voeg de tomaatjes toe en schep als laatste de gerookte zalm stukjes en de rucola door de spaghetti. Verdeel de courgette spaghetti over 2 diepe borden, schenk er de avocadoroom over. Leg in het midden een beetje alfalfa en garneer met de pijnboompitten.
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recente recepten
25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?