Boekweit pasta met gehakt en chimchurri kruiden
Boekweit is geen graansoort. De plant waarvan de boekweitkorrels uit de zaden worden gemaakt komt uit de duizendknoopfamilie. Het vindt zijn oorsprong in Azië. Boekweit past in een glutenvrij dieet omdat het geen gluten bevat. Boekweit draagt bij aan een goede darmgezondheid omdat het zeer vezelrijk is. Boekweit in rijk aan koolhydraten. Deze koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel langzamer stijgen dan bijvoorbeeld tarwe. Het zetmeel in boekweit is namelijk resistent zetmeel. Dat maakt boekweit een gezonder koolhydraat.
Het bevat de mineralen kalium, magnesium en fosfor en de vitamines B1, B3 en B6. Boekweit werkt verzadigend omdat het ook een eiwit is. Het aanwezige quercetine in boekweit is een antioxidant, een flavonoïde. Flavonoïdes komen van nature in planten voor. Quercetine heeft o.a. een ontstekingsremmende werking. De traditionele pasta's zijn gemaakt van tarwe. Tarwe is een graan waarmee in de loop der jaren teveel is geknoeid. Om die reden bevat het tegenwoordige moderne tarwemeel nauwelijks of geenvoedingswaarde meer. Tarwe bevat gluten, het is ongezond voor onze darmen engeeft een opgeblazen gevoel. Het laat de bloedsuikerspiegel snel stijgen en zorgt voor ontstekingsreacties. Tarwekiem oftewel Wheat Germ Agglutinin (WGA) wat aanwezig is in tarwe, kan reeds bij inname van kleine hoeveelheden zorgen voor nadelige gezondheidseffecten. Het beste is dan ook om tarwe zoveel mogelijk te vermijden.
Geschikt voor 2 personen | glutenvrij | diner
Ingrediënten
- 100 Gram Boekweitpasta (penne of fusilli) uit onze boodschappenlijst
- 2 Uien
- 250 Gram rundergehakt
- 2 Teentjes knoflook
- Half rood pepertje
- 1 Theelepel chimichurri kruiden (Euroma) uit onze boodschappenlijst
- 250 Ml passata uit onze boodschappenlijst
- Half kopje water
- Rijstolie uit onze boodschappenlijst
- Zeezout uit onze boodschappenlijst
Bereidingswijze
Snijd de uien in halve ringen, verwijder de zaadlijsten uit het pepertje, snijd het heel fijn en pers de knoflookteentjes. Kook de boekweitpasta volgens de aanwijzingen op de verpakking met een beetje zeezout. Bak het gehakt rul. Verhit in een andere pan een beetje rijstolie en fruit de uien met de knoflook, het pepertje en de chimichurri kruiden. Voeg na 2 minuten het water toe en als laatste de passata. Verwarm het al roerend. Giet intussen de pasta af. Roer het gehakt onder de saus en schep er als laatste de boekweitpasta onder.
Boek een afspraak online
✔ Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda.
✔ Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze.
Recente recepten
25 gratis gezonde recepten in uw mailbox?