Winterdepressie? Nee dank je!

Home » Winterdepressie? Nee dank je!

In de donkere wintermaanden sjok ik soms als een oude man de trap af. Het opdrinken van mijn glas spa blauw met citroen en het zetten van een kop koffie is eigenlijk al teveel moeite. Vervolgens barst voor de tv een innerlijk conflict los, terwijl ik mistroostig naar buiten kijk: “Ga lekker joggen” roept het engeltje, maar het duiveltje sneert juist dat een half uurtje wakker worden met een kop koffie onder die warme deken geen kwaad kan. Gelukkig heeft mijn engeltje tegenwoordig de overhand, dit was vroeger wel anders!

In de zomer is het duiveltje trouwens in geen velden of wegen te bekennen! Dan stap ik uit bed en heb mijn sportschoenen al aan zodra mijn voeten de grond raken.

Zelf heb ik dus soms last van een winterdip en velen met mij! 500.000 Nederlanders hebben zelfs last van een heuse winterdepressie. Herken jij ook deze dip/depressie en wil je dat jouw engeltje (vaker) wint, lees dan vooral verder….

Wat is een winterdip/depressie?

Een winterdip is een milde vorm van een winterdepressie en wordt vooral gekenmerkt door vermoeidheid en een grotere behoefte aan te slapen. Bij een winterdepressie die overigens vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen zijn de symptomen ernstiger:

  • (Aanhoudende) vermoeidheid
  • Somberheid/depressiviteit
  • Veel slapen en niet uitgerust wakker worden
  • Toegenomen eetlust (vooral verkeerde koolhydraten) en zelfs gewichtstoename.
  • Minder behoefte aan sociale contacten en zelfs seks.

Wil je een indicatie of je zelf aan een winterdepressie leidt, doe dan deze test.

Oorzaken winterdip/depressie

Wetenschappers zijn het er wel over eens dat een tekort aan (zon)licht de biologische klok van het lichaam ontregelt. Ook het later opkomen van de zon en een lagere lichtsterkte worden gezien als mogelijke oorzaken. Mensen die veel binnen zijn of verder van de evenaar wonen hebben ook meer kans op een winterdip/depressie. Zelfs een verminderde aanmaak van vitamine D speelt mee en psychologische factoren zoals overleden dierbaren tijdens de kerst.

Door deze oorzaken maakt het lichaam overdag teveel slaaphormoon aan (melatonine), terwijl de productie van activatiehormonen (o.a. serotonine en noradrenaline) negatief wordt beïnvloed, zodat we minder presteren.

Ga je winterdip te lijf!

Ik heb gelukkig steeds minder last van deze dip. Ik zet graag een 15-tal goede tips voor je op een rij:

  1. Eet gezonden mijdt alcohol.
  2. Zonlicht in een potje: neem zeker in de winter extra vitamine B (complex) en Vitamine D3 (1000-2000 ie per dag) of bezoek met mate een zonnebank
  3. Zorg dat je veel blootgesteld wordt aan licht, zelfs kunstlicht helpt! Nog beter, pak de fiets naar je werk i.p.v. de auto!
  4. Bewegen: stimuleert de aanmaak van gelukshormonen, verbetert de doorbloeding, levert je hersens extra zuurstof en halveert de kans op een winterdip!
  5. Zorg voorvoldoende zuurstof in je huis: Lucht je huis voldoende en plaats enkele groene planten met brede bladeren in zowel woon/slaapkamer. Deze zuiveren de lucht en zorgen voor extra zuurstof. Sindsdien heb ik geen last meer van “brain fog
  6. Lachen, lachen en nog eens lachen! Dit stimuleert de aanmaak van activatiehormonen. Kijk bv. eens vaker een leuke comedy!
  7. Lichttherapie: meningen hierover zijn verdeeld, maar er zijn veel mensen die er baat bij hebben.
  8. Hydrotherapie:neem s’ochtends een wisseldouche (koud en warm water afwisselend) of alleen op je gezicht.
  9. Ontzuren:drink elke ochtend op nuchtere maag een glas spa blauw met alkagreens of een halve uitgeknepen citroen.
  10. Schrijf elke avond voor je naar bed gaat drie dingen op waarvoor je die dag dankbaar  Door een positieve, dankbare stemming geef je die dip geen kans!
  11. Eet 2 uur voor het slapen niet meer. Eten zet het spijsverteringstelsel aan het werk, dit kost energie en weerhoudt je ervan om goed te kunnen slapen.
  12. Geef niet toe aan de behoefte om extra te slapen. Houd je aan je vaste slaapritme, zo raakt je biologische klok het minste in de war.
  13. Eet 1 á 2x per week vette vis.
  14. Drink 1 a 2 koppen Sint janskruid. Dit is een natuurlijk anti-depressiva. Slik je medicatie, raadpleeg dan wel je arts.

Verwen jezelf regelmatig!

 

Slank de winter door!

Een winterdip of depressie is dus geen aanstellerij!

Gelukkig kun je veel doen om een winterdip en ongewenste gewichtstoename te bestrijden. Heb je in de winter toch wat vaker een mindere dag, wees dan vooral mild voor jezelf. Richt je aandacht op het nu en pak gewoon de draad weer op!

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl