Psychische gezondheid

Home » Psychische gezondheid

Waar kun je terecht voor psychische hulp?

Bij How2behealthy bieden we programma’s op maat die tevens gericht zijn op het ondersteunen van je psychische gezondheid door middel van gezonde voeding, leefstijloptimalisatie en natuurlijke supplementen. Onze aanpak werkt complementair aan de reguliere gezondheidszorg. Voor ernstige psychische klachten raden we aan om altijd psychologische begeleiding te zoeken. Binnen onze programma’s wordt er vaak via de huisarts bloedonderzoek gedaan om te waarborgen dat ook medische professionals betrokken zijn bij jouw gezondheidstraject. Zo werken we samen aan een holistische benadering voor een betere mentale en fysieke balans.

Zit je niet lekker in je vel of loop je met een probleem rond waar je met een professional over zou willen praten? Dan is het niet altijd even makkelijk om erachter te komen wat de snelste weg is naar hulp voor je probleem. Wellicht heb je er nooit eerder mee te maken gehad en is het enige dat je weet over de GGZ dat er maandenlange wachtlijsten zijn. Heb je bijvoorbeeld altijd een verwijzing nodig of kun je ook zonder tussenkomst van de huisarts op zoek gaan naar een behandelaar? Lees hier waar je terecht kunt voor psychische hulp.

Psycholoog

Veel mensen denken dat je altijd eerst voor een verwijzing naar de huisarts moet, voordat je met een psycholoog kunt praten, maar er zijn ook manieren om direct met een psycholoog in contact te komen. Google bijvoorbeeld op “psycholoog in Leeuwarden“ of andere stad van je voorkeur en je zult zien dat je zelfs online of telefonisch direct een adviesgesprek kunt inplannen. Het voordeel is dat je lange wachtlijsten op deze manier kunt omzeilen, het nadeel is dat er minder zicht is op kwaliteit van de behandeling. Houd er ook rekening mee dat je zonder verwijzing van de huisarts meestal niet in aanmerking komt voor eventuele vergoedingen van de zorgkosten.

Huisarts

Als je je somber, gestrest, angstig of op een andere manier mentaal niet goed voelt en niet goed weet hoe je je probleem moet aanpakken, kun je altijd bij de huisarts terecht voor een consult. De huisarts kan je gericht doorverwijzen naar een psycholoog, of naar een psychiater als er (ook) psychiatrische problematiek lijkt te spelen. De reguliere wachttijd voordat je vervolgens een intakegesprek hebt met een behandelaar bedraagt zo’n 3 tot 6 maanden, maar bij de meeste huisartspraktijken kun je in de tussentijd bij het luisterende oor van de praktijkondersteuner terecht. Deze gesprekken blijken in de praktijk soms al voldoende ondersteuning te bieden, waardoor uiteindelijke behandeling niet meer nodig is.

Bedrijfsarts

Zijn je psychische klachten werkgerelateerd en dermate ernstig dat je je hebt ziek gemeld op je werk? Dan verloopt het traject voor psychische hulp meestal via de bedrijfsarts. Ook als je zelf nog geen psycholoog of andere behandelaar hebt benaderd om hulp te zoeken, zal een bedrijfsarts twee weken na je ziekmelding contact met je opnemen om samen met jou naar een oplossing te zoeken. De bedrijfsarts biedt de psychische ondersteuning en praktische handvatten die er voor zorgen dat je zo snel mogelijk weer klachtenvrij aan het werk kunt.

Als je op zoek bent naar psychische hulp, kun je dus direct en zonder verwijzing bij een psycholoog terecht, ook voor een online of telefonische afspraak. Als je het reguliere traject in wilt en in aanmerking wilt komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding, kun je bij de huisarts terecht voor een verwijzing. Als je psychische klachten werkgerelateerd zijn en je je hebt ziek gemeld, wordt het traject binnen twee weken door de bedrijfsarts opgestart.

Zelfzorg bij psychische gezondheid

Psychische gezondheid is sterk afhankelijk van meerdere factoren, waaronder voeding, stress, en fysieke gezondheid. Terwijl conventionele hulp via psychologen, huisartsen en bedrijfsartsen belangrijk is, kunnen alternatieve inzichten een aanvulling bieden.

Neurotransmitters en hun rol bij mentale gesteldheid

Neurotransmitters spelen een cruciale rol in onze mentale gesteldheid en gemoedstoestand en bij ontstaan van burn-out. Serotonine wordt vaak geassocieerd met geluk en welzijn en speelt een belangrijke rol bij het reguleren van stemming en slaap. Dopamine beïnvloedt ons beloningssysteem en motivatie, terwijl GABA en glutamaat zorgen voor kalmte en focus. Noradrenaline reguleert onze reactie op stress en verhoogt alertheid. Door een balans in deze neurotransmitters te behouden, kan de mentale gezondheid aanzienlijk worden verbeterd.

Psychische gezondheid en voeding


Onderzoek toont aan dat voeding en suppletie een directe invloed kunnen hebben op de mentale gesteldheid. Voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, magnesium, zink en vitamine B-complex ondersteunen de hersenfunctie en kunnen helpen om symptomen van angst en depressie te verminderen. Voedingsmiddelen zoals vette vis, noten, en bladgroenten zijn rijk aan deze essentiële stoffen. Daarnaast spelen superfoods zoals spirulina, maca en ashwagandha een rol in het verlagen van stressniveaus en het verbeteren van de mentale balans.

Een stabiele bloedsuikerspiegel speelt een cruciale rol in het voorkomen van mentale problemen. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen leiden tot verhoogde insuline-response, insulineresistentie, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst en zelfs depressieve gevoelens. Door een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden, kunnen de hersenen beter functioneren en blijven neurotransmitters zoals serotonine en dopamine in balans. Lees meer over etiket lezen om je bloedsuiker stabiel te houden en zo je mentale gezondheid te ondersteunen.

Suppletie voor mentale gezondheid

Supplementen zoals probiotica hebben ook invloed op de darmen, wat vaak "het tweede brein" wordt genoemd. Een gezonde darmflora kan bijdragen aan een beter humeur en minder stress. Daarnaast kan magnesium helpen om beter te slapen en ontspanning te bevorderen, wat essentieel is voor het herstel van het zenuwstelsel. Adaptogenen zoals rhodiola en ginseng kunnen verder helpen bij het verlagen van cortisolniveaus en het ondersteunen van veerkracht bij stress.

Gepersonaliseerde gezonde weekmenu's

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

Boek een gratis kennismakingsgesprek. Direct advies nodig? Plan dan een (E-)consult online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

How2behealthy bij RTLZ

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl