Enzymen: is jouw voorraad op peil?

Home » Enzymen: is jouw voorraad op peil?

Enzymen : is jouw voorraad op peil?

Bijna dagelijks horen we het woord “enzymen”. Denk daarbij aan reclames voor wasmiddelen, cosmetica en tandpasta.

Aan deze producten worden enzymen toegevoegd.

Wat zijn enzymen eigenlijk?

Het zijn eiwitten die een rol spelen bij onder andere onze stofwisseling en de spijsvertering (het verteren van vetten, koolhydraten, eiwitten en zetmeel) en ze zorgen voor het vrijmaken van energie. Er zijn twee bronnen: je eigen lichaam en onze voeding.

Wanneer je bijvoorbeeld ziek bent wordt de energie uit enzymen ingezet om het ziek zijn te bestrijden.

Ze zijn dus onmisbaar voor een goede gezondheid.

Het zijn als het ware “unieke sleutels” voor diverse sloten in ons lichaam. De wetenschap heeft inmiddels meer dan 5.000 enzymen in het lichaam gevonden, die optimaal functioneren bij een voor hen gunstige PH- waarde en temperatuur.

Indeling van enzymen in categorieën

Ze kunnen op de een of andere manier in een van de volgende hoofdcategorieën, onderverdeeld worden:

  • Proteasen: afbreken/verteren van eiwitten
  • Lipasen: afbreken/verteren van vetten
  • Amylasen: afbreken/verteren van koolydraten (amylon=zetmeel)

Beschadiging van enzymen

Doordat wij mensen het grotendeel van de voeding grillen, koken, bakken of frituren wordt het merendeel van de zo belangrijke enzymen inactief. Ook kan er beschadiging binnen enzymen plaatsvinden door het nuttigen van ingeblikt voedsel, bewerkt voedsel, alcohol of roken. Wanneer een enzym beschadigd is kan dit zijn werk niet meer doen. Een beschadigd enzym is feitelijk nutteloos. Men noemt dit ook wel denaturatie.

Ons lichaam is dus 24 uur per dag onafgebroken bezig om met behulp van enzymen alles in een goede gezonde staat te houden.

Echter door bijvoorbeeld, zoals hierboven genoemd, ziekte, ongezonde voeding en alcohol kan de enzymenbalans behoorlijk verstoord zijn. Uitputting van de potentiële voorraad is dan het logische gevolg.

Een tekort kan leiden tot vervelende klachten.

Een groot deel van mensen boven de 40 jaar heeft te weinig maagzuur. Naar schatting is dat zo’n 40%. De maagklieren produceren het enzym Betaïne HCL. Dit gebeurt wanneer er eiwitten, vetten en koolhydraten verteerd moeten worden. In een langdurige periode van stress, bij overmatig gebruik van vetten, koolhydraten en alcohol neemt de hoeveelheid Betaïne HCL in het maagzuur af. Zo kunnen de vetten en eiwitten niet meer voldoende worden afgebroken. Er ontstaat te weinig maagzuur. Klachten die veelvuldig voorkomen, waarbij men denkt dat men teveel maagzuur heeft zijn:

  • Opgeblazen gevoel
  • Slechte adem
  • Maagzweer
  • Zuurbranden
  • Gevoel alsof er een steen op de maag ligt
  • Gasvorming
  • Oprispingen
  • Vermoeidheid
  • Maagpijn

Bij klachten, zoals zuurbranden, worden veelal maagzuurremmers gebruikt. Hierdoor neemt de maagzuurproductie nog meer af en de klachten zullen naar verloop van tijd toenemen. Je bereikt dus het tegenovergestelde.

De reden van zuurbranden is het niet meer goed sluiten van de maagpoort (spier die slokdarm met maag verbindt) door een tekort aan maagzuur, waardoor het weinige maagzuur dat je al hebt omhoog kan komen.

Wil je weten of je teveel of te weinig aan maagzuur hebt? 

Een goede indicator is de timing van de klachten. Heb je klachten VOOR het eten dan heb je waarschijnlijk teveel aan maagzuur. Heb je vooral klachten NA het eten dan heb je waarschijnlijk te weinig maagzuur. Wil je het helemaal zeker weten? Ga dan naar je huisarts en vraag om de Heidelberg capsule of doe de baking soda test

Hoe kun je de voorraad op peil houden?

Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk profijt hebt van je lichaamseigen voorraad is het verstandig om extra enzymen uit je voeding te halen. Het resultaat is een gezonder en vitaler leven met minder kans op overgewicht.

Met ons gekookte voedsel krijgen we niet meer voldoende enzymen binnen. Door het te lang koken van voedsel wordt haast 99% van de enzymen vernietigd. Het eten van rauwe voeding bevat wel voldoende enzymen. 

Hoe krijg je extra enzymen binnen? 

  • Eet dus voldoende verse, kort gekookte of gestoomde groenten en neem ten minste vijf keer per week bij je warme maaltijd ook een klein bordje rauwkost. Want alleen rauw voedsel bevat alle natuurlijke enzymen.
  • Eet tenminste twee keer per dag een stuk fruit. Ananas en papaja bevatten een zeer hoog gehalte.
  • Gebruik tenminste 1 eetlepel bijenpollen of stuifmeelkorrels per dag
  • Gebruik een enzymcomplex in supplementvorm.

Boek een afspraak online

 Maak binnen een paar minuten makkelijk een afspraak in onze online agenda. 

 Plan een gratis kennismakingsgesprek of een adviesconsult, online of op locatie bij uw consulent naar keuze. 

Recent nieuws

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl