pompoen gerechten

Recepten met Pompoen - lekker en gezond!

Pompoenen, het hele jaar door verkrijgbaar

Het pompoenseizoen is eigenlijk alweer ver voorbij maar deze gezonde vruchten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De warme pompoengerechten smaken uiteraard het best tijdens de koudere dagen. Maar pompoen is ook heerlijk in een zomerse salade.

Pompoenen behoren tot de Cucurbitaceae-familie (komkommer-achtigen) en zijn te krijgen in vele varianten. De Kabocha (kleine pompoen overwegend groen met witte streepjes) heeft zoet-smakend vruchtvlees. Hoe langer je deze pompoen, op een koel plekje, bewaart des te zoeter de smaak. De Spaghetti squach (ovaal beige pompoen) smaakt zoet noot-achtig. Het vruchtvlees van deze pompoen valt uiteen na het koken als een soort spaghetti-achtige draadjes. Het is dan ook een heel goede vervanger van spaghetti. De Butternet squash (flespompoen) heeft een beetje nootachtige smaak. De Hokkaido (klein, donker-oranje of donkergroen) proeft romig, mild-zoet. Een hele smaakvolle pompoen, welke een variëteit is van de reuzenpompoen. De Gewone Pompoen (grote oranje) is iets minder smaakvol dan de kleinere pompoensoorten. Ook kan de schil van deze vijf soorten worden gegeten. Dit zijn zo ongeveer de meest verkochte pompoensoorten in Nederland.

Waarom gezond?

In pompoenen zit vitamine A, B2, C en E en de mineralen ijzer en calcium. Pompoenen zijn rijk aan antioxidanten, welke ontstekingsremmend werken. Ze zijn vezelrijk, wat goed is voor onze darmen en bevatten veel Omega-3 vetzuren in de vorm van alfalinoleenzuur.
Voornamelijk het oranje vruchtvlees bevat bètacaroteen dat in het lichaam wordt omgezet in Vitamine A. De pompoen is een van de meest ontzurende vruchten. Voor informatie over verzuring zie onze blog pH Neutraal.
De pitten van de pompoen zijn eveneens erg gezond en veelal te vinden in brood. Je kunt ze ook roosteren en ze zijn lekker in de yoghurt of biogarde. Pompoengerechten worden om deze redenen dan ook steeds populairder.

Houdbaarheid

Wanneer de pompoenen niet aangesneden zijn kun je ze maandenlang bewaren. Echter als ze beschadigd zijn (zachte plekjes hebben) bederven ze vrij snel. Heb je maar een halve pompoen nodig dan kan de andere helft nog een weekje in de koelkast worden bewaard.

Pompoen in de oven

pompoen uit oven

Ingrediënten: (2 personen)

  • Halve flespompoen
  • 2 Teentjes knoflook
  • 3 Tomaten of trostomaten
  • Olijfolie of kokosolie
  • 1 Theelepel salie en rozemarijn
  • Beetje Zwarte peper
  • Beetje Himalayazout of Keltisch zeezout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in blokjes. Deel de tomaten in vieren. Pers de knoflookteentjes.
Roer onder de olie de knoflook, salie, rozemarijn, zeezout en peper. Meng dit met de pompoen- en tomaatstukjes en doe dit alles in een ovenschotel. Zet de schotel gedurende 30 minuten in de oven en roer af en toe de pompoen- en tomaatstukjes om.

Serveer dit met een biologisch runderlapje!

Pompoenstamppot 

Ingrediënten: (4 personen)

  • 1 Pastinaak of knolselderij
  • 1 Hokkiado
  • Rood pepertje
  • Keltisch zeezout of Himalayazout
  • 1 Zoete aardappel
  • Theelepel Kurkuma
  • Beetje ongezouten roomboter

Bereidingswijze:

Schil de pompoen, aardappel en pastinaak (of knolselderij) en snij ze in blokjes. Doe alles samen in een ketel met water. Voeg een beetje zout toe en kurkuma. Breng aan de kook en laat het ongeveer 15/20 minuten zachtjes koken. Ontdoe intussen het rode pepertje van de pitjes en snij het heel fijn. Laat het even smoren in een beetje ongezouten roomboter.
Wanneer de groenten gaar zijn laat je ze goed uitlekken en pureer je ze met de stamper en vervolgens voeg je een beetje roomboter en het pepertje toe en pureer je verder met de mixer.

Lekker met een stukje biologische kip of kalkoen!

Pompoensalade

Ingrediënten: (4 personen)

  • Halve Kabocha
  • 100 Gram rucola
  • 8 Cherrytomaatjes
  • Olijfolie of kokosolie
  • 150 Gram geitenkaas
  • 20 Gram tuinkers
  • Keltisch zeezout
  • 2 Eetlepels extra vierge olijfolie
  • Zwarte peper
  • 50 Gram walnoten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden

Schil de pompoen, haal de pitjes eruit en snij ze in halve ringen. Leg de stukken op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de stukken met olijfolie, leg ze op de bakplaat en keer ze na 20 minuten om. Haal ze na een totale baktijd van ongeveer 35 minuten uit de oven.
Leg de stukken pompoen op de borden met in het midden de rucola. Meng een beetje extra vierge olijfolie met zout en peper en druppel het over de sla en garneer met halve cherrytomaatjes. Kruimel de geitenkaas over de sla en verdeel de walnoten en tuinkers erover.

Smakelijk eten!

How 2 be healthy - Logo 1

Onze beloftes

 Meten=weten. We werken resultaatgericht met SMART doelen

 Uw gezondheidsmakelaar: all-inclusive begeleiding inclusief personal coach

 Holistische en natuurlijke aanpak gericht op oorzaken

 Vermindering van gezondheidsklachten

 Gezond van binnen, stralend van buiten. 
U voelt en ziet er jonger uit

 Waar voor uw geld

 Haal 't beste in uzelf naar boven

Heeft u een vraag?

Heeft u een specifieke vraag of heeft u het antwoord op uw vraag niet op de website gevonden?