Brood

Mijn correspondent diner 2016: de een zijn brood is de ander zijn dood!

Brood

Eergisteren was zoals velen van jullie wel gezien hebben het Correspondents Diner 2016. Goed initiatief en heerlijk avondje waar we elkaar eens niet al te serieus nemen! Dit laatste doen we in de regel al veel te makkelijk maar daarover dadelijk meer....

Toen ik gisteren een hoogleraar voedingsleer met een bijna gecaste betrouwbare stem een fanatieke “broodlobby”hoorde afsteken op Qmusic, jeukte mijn handen, om net als premier Rutte ten overstaan van de hele voedingsmiddelenfabrikanten & farmaceuten industrie (i.p.v. media iconen) hen eens te kak te zetten. Helaas is dit privilege niet voor iedereen weggelegd, dus dan maar zo...:)

Mijn Correspondents “Breakfast” (tja gaat over brood toch?)

Daar waar premier Rutte afsloot met een serieus & complimenteus gedachtegoed over persvrijheid, wil ik mijn relaas hiermee openen. Hulde aan onze democratie dat Qmusic, die oprecht veel aandacht schenkt aan gezondheidstrends ook eens deze kwakzalver oeps...hoogleraar aan het woord laat. Chapeau!

Gezond verstand hebben en Gezond verstand gebruiken zijn volstrekt 2 verschillende zaken meneer de hoogleraar. Aan dat eerste twijfel ik allerminst bij u, dat tweede? Schot voor open doel....

U voelde zich geroepen om de “misvatting” rondom brood even recht te zetten! Steeds meer “gezondheidguru's zoals ik beweren namelijk dat brood in de regel ongezond is. U besefte goed genoeg dat de mantra dat brood veel vitamines en vezels bevat uitgewerkt is. We weten inmiddels allemaal wel dat brood alleen gemalen tarwe (vol gluten) is, volgepropt met zout, E-nummers, kleurstof en toevoegingen en vervolgens een snikhete oven ingaat,zodoende de laatst overgebleven voedingsstoffen de das om te doen. Dan laten we het risico op darmwandbeschadiging, aanwezigheid van fytinezuur die de opname van sommige vitaminen en mineralen vermindert en tarwevezels die zorgen dat je lichaam meer vitamine D verbruikt voor het gemak o.a. buiten beschouwing.

Brood = dood, maar u had een duidelijke missie om de doden tot leven te wekken...Dus gooide u het over een andere boeg en had u een nieuwe mantra paraat!

“We moeten brood eten om voldoende jodium binnen te krijgen!”

In brood wordt extra jodium toegevoegd en als we geen brood eten dan zijn we de pineut. Toen liet u duidelijk zien over verstand te beschikken, maar dit dus verkeerd te gebruiken. Heel slim meneer de hoogleraar om op het actuele sentiment in te spelen en een Zika sausje over uw pleidooi te gooien! Gebrek aan jodium zou niet alleen schildklierproblemen veroorzaken, maar ook de kans op hersenbeschadiging bij ongeborenen vergroten! Wederom Chapeau! Vervolgens nog een leugentje om bestwil rondstrooien, dat we zonder brood gedoemd zijn tot een levenslang jodium tekort en de gemiddelde Nederlander gaat zomaar weer een brood-buik tegemoet.

Maar is dit geen broodje-aapverhaal? Jodium zit o.a. ook in yoghurt, eieren, zeewier/zeekraal, broccoli en tal van andere voeding en indien men onverhoopt te weinig binnen krijgt dan is bv spirulina of kelp tabletjes een veel gezonder alternatief. Daarnaast wordt deze natuurlijke vorm van jodium ook nog veel beter door het lichaam opgenomen.

Zou heel Nederland niet over u heen vallen indien u zou beweren dat we 3-6 glazen wijn per dag moeten drinken om de minimale hoeveelheid flavonoïden binnen te krijgen?

Dezelfde vergelijking gaat op voor uw broodlobby. Ook een halve waarheid, u laat immers buiten beschouwing dat er veel gezondere bronnen zijn. Flavonoïden zitten ook in veel gezondere voeding zoals fruit en net als brood is teveel alcohol schadelijk. Als we alle onderzoeken enigszins op één hoop gooien dan is de algemene consensus dat 1-2 glazen per dag incl. 2 dagen onthouding per week gezond is, bij een hogere consumptie is alcohol giftig. Met brood is dit niet anders, sterker nog alcohol is in lage dosering gezond, dit lijkt bij brood geeneens het geval.

Begaan met onze gezondheid, wilt u ons zelfs voor schildklierziektes behoeden door het dagelijks nuttigen van 3-6 sneeën brood! Helemaal juist dat onvoldoende jodium inname één mogelijke oorzaak is naast ongeveer 10 andere oorzaken. Wist u dat naast een tekort ook een té grote inname aan jodium schildklierproblemen veroorzaakt? Opvallend genoeg is u ook ontgaan, dat brood een zware belasting voor de bloedsuikerspiegel is en dit op den duur tot insulineresistentie kan leiden en iemand die zijn gezond verstand gebruikt raadt het al..... dit is ook één van de oorzaken van een traag werkende schildklier...

Uw betoog is een mooi voorbeeld hoe consumenten misleid worden. We vertellen een halve waarheid, verdraaien deze, laten andere waarheden weg en voegen er als bonus desgewenst nog wat leugens aan toe. Alle ingrediënten om samen met een status als hoogleraar iedereen aan uw lippen te laten hangen.

Het is dus broodnodig dat we uw verhaal enigszins nuanceren. Misschien bent u namelijk toch iets minder met de volksgezondheid begaan als we zouden denken? Heeel misschien is uw roeping vooral om ervoor te zorgen dat de gemiddelde Nederlander 60 kilo brood (6 sneetjes per dag) per jaar blijft eten en heeft u net als premier Rutte ook een team “tekstschrijvers” paraat?

Hoe ik dit durf te zeggen?!? U heeft 10 jaar gestudeerd zegt u! Laat ik ook een actueel thema aansnijden: heeft Assad ook niet jarenlang gestudeerd en een carrière als arts (oogheelkunde) ingeruild voor zijn roeping, namelijk miljoenen Syriërs de dood in te jagen? Zoals ik al zei gezond verstand hebben is wat anders dan gezond verstand gebruiken.

Nog een actueel nieuwtje, de VN is officieel gestopt met het tellen van de doden in Syrië. Waarom doen we dit ook niet met de honderdduizenden doden die jaarlijks aan welvaartsziekten bezwijken?

Wat zou u vinden van een screening? Ja u weet wel, nog een actueel thema naast hersenbeschadiging en Assad, is het risico op een terrorist tussen de asielzoeker “tsunami”. Misschien zouden we de AIVD beter een screening kunnen laten doen naar uw achtergrond, werkverleden en potentiële “belangenverstrengeling”?

Vogels zijn dus graaneters, de mens is een fructivoor en onze stofwisseling is niet gemaakt voor brood. U heeft het nog niet begrepen?

Ok...wat gebeurt er als je jarenlang benzine in een dieselauto gooit?...Precies!

Ziet u nu wel dat gezond verstand gebruiken niet zo moeilijk is!

Ivo Houben
How2behealthy – oprichter

How 2 be healthy - Logo 1

Heeft u een vraag?

Heeft u een specifieke vraag of heeft u het antwoord op uw vraag niet op de website gevonden?