Kokosolie is gezond.

‘Truus, wat gebruik jij om in te bakken. Jose, dat zal ik je eens vertellen! Ik gebruik kokosolie! Kokosolie? Wat is dat dan nu weer? Truus, ik heb in de Story gelezen dat kokosolie gezond is. In olijfolie zit kanker! Maar ik maak alles met olijfolie. Dan stap maar snel over Jose! Want die Blue band is ook ongezond. Maar, Truus, wat vertel jij me nu? Mag margarine ook niet? Nee! Waarom niet, Truus? Omdat daar dezelfde stoffen in zit als verf. Jose, gebruik nu maar voortaan kokosolie, want kokosolie is gezond’.

Ik hoor ze nog kibbelen. Twee oudere dames van pakweg 70 jaar in de plaatselijke buurtsuper. Het is dat ik in hetzelfde gangpad stond (jawel, bij de kokosolie) en hun discussie goed kon volgen.
Aan de ene kant denk ik, arme dames, ze horen het woordje kankerverwekkend en ze schieten in paniek. Maar aan de andere kant vind ik het toch knap dat een van deze twee dames overgestapt is. Op die leeftijd zit je toch in een soort vastgeroest patroon.

Ik ga hier niet beweren dat margarine en olijfolie kankerverwekkend zijn enzovoort. Er gaan de nodige geruchten rond. Zowel in het nieuws, op internet als op straat. Het punt is wel, dat als olijfolie heter wordt dan 180ºC er kankerverwekkende stoffen vrij komen. Ook is het onverstandig om olijfolie uit een plastic fles te consumeren, omdat stoffen van het plastic in de olie getrokken kunnen zijn.
Margarine en halvarine zijn wat mij betreft te veel ‘geproduceerd’. Ze hebben er allerlei spul bijgegooid waar ik niet achter sta. Het zal me ook niets verbazen als er daadwerkelijk bestanddelen van verf in zitten. Ik denk dat de onderstaande foto (bron: Healthwatch) eigenlijk genoeg zegt. De beestjes weten door hun zintuigen echt wel te vertellen welke puur is en welke niet.

Ik hoor je denken: ’Huh? Waarom wist ik daar niets van?’. Nou, omdat olijfolie zo’n 10-15 jaar geleden een ‘hype’ was. Er was toen veel aandacht voor. Net zoals speltmeel, superfoods en kokosolie nu. Olijfolie daar en tegen is het beste koud te consumeren. Bijvoorbeeld in je salade.

En nu dan?

‘Maar waar moet ik dan nu mijn eten in bakken?’. Mijn advies: Rauwe kokosolie want kokosolie is gezond. Waarom? Dat ga ik je nu uitleggen.
Kokosolie is een vet dat gewonnen wordt uit het vruchtvlees van kokosnoten. Ze halen het vlees uit de noot en laten dat drogen. Door het vlees op een lage temperatuur te verhitten komt de olie vrij.
Kokosolie doet vermoeden dat het een vloeibare substantie is, echter ziet deze zo niet uit. Hier in Nederland is onbewerkte kokosolie oftewel de rauwe versie alleen te vinden in gestolde variant. Dit komt doordat kokosolie smelt bij een temperatuur van 27ºC. Voor mij is dat geen enkel probleem omdat doseren prima met een theelepeltje gaat. Dat vind ik voordeel nummer 1. Je gebruikt nooit te veel. Voordeel nummer 2 is dat ik kokosolie ook echt lekker vind. Zowel om te koken als om te bakken (cup cakes e.d.). De kokossmaak blijft alleen als je de kokosolie koud consumeert. Zodra je de olie vloeibaar maakt verdwijnt de kokossmaak-en geur. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je biefstuk naar kokos smaakt!
Er zijn echter ook geurloze versies te koop. Deze zou ik persoonlijk links laten liggen. Kokosolie (vooral de biologische variant) zit boordevol goede stoffen. Bij het bewerken van kokosolie gaat deze werking merendeel verloren. En het zijn juist de stoffen in de olie waar ik zo dol op ben!

Powerfood

De kracht van kokosolie is dat het laurinezuur bevat. Laurinezuur staat bekend om het doden van schadelijke bacteriën, virussen en schimmels. Daarbij werkt het ontstekingsremmend. Kokosolie heeft mij met name geholpen met mijn weerstand. Niet alleen gebruik ik de olie om mee te koken. Ik smeer hem zelfs op mijn huid als het droog aanvoelt of als ik uitslag heb. En als ik last heb van geïrriteerd tandvlees of aften spoel ik mijn mond ermee. Gewoon een theelepeltje in je mond doen en spoelen maar. Bij een keelontsteking kun je er zelfs mee gorgelen. De keelontsteking zal zo afnemen zonder ook maar een pil antibiotica in te nemen. Wel niet vergeten om de olie uit te spugen als je klaar bent ;-).

Verder wordt kokosolie gebruikt als zonnebrandolie omdat het SPF 5-10 heeft (zelf vind ik dat toch echt wel te laag) of wordt het in het haar gesmeerd. Kortom, met kokosolie kun je zoveel kanten op en dat is de reden waarom ik het persoonlijk iedereen kan aanraden. In mijn ogen is kokosolie wel degelijk gezond!

Meer blogs van Linda lezen? Bezoek mijn pagina Linda in balans

Volg Linda in Balans ook op Facebook

vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl