Gouden pasta, een natuurlijk geneesmiddel!


Zoals jullie weten ben ik ook actief met Linda in Balans op Facebook. Een tijd geleden poste ik een bericht over 'Gouden melk' en 'Gouden pasta'. Op verzoek van mijn lieve volgers zal ik er vandaag wat meer over schrijven. Zoals jullie van mij gewend zijn, zal ik er ook het een en ander over uitleggen ;-).

Twee weken geleden kwam ik terug van een iets minder geslaagde vakantie in Turkije. Niettemin heb ik toch nog van de zon en qualitytime met het gezin kunnen genieten.Tegenwoordig moet er toch veel gebeuren wil je mij klein krijgen. Zo snel krijg je me niet meer uit het veld geslagen. Na mijn terugkomst zou ik nog 4 dagen vakantie hebben, voor ik weer aan de slag zou moeten. Dus wilde ik nog extra profiteren van alle tijd samen. Mijn kinderen en man hebben samen 6 weken zomervakantie. En ik ben hele dagen aan de slag. Soms zien ze mij pas weer na half zeven. Dus die vrije dagen zijn mij heilig!

Zwakke plek

Maar donderdagavond voelde ik dat ik wat schor werd. Droge keel en licht geïrriteerd met slikken.  O jee, dacht ik. Als ik maar geen keelontsteking krijg. Natuurlijk zag ik de bui al hangen. Toen ik 's morgens opstond was het raak. Keelpijn! En niet zo zuinig. Balen! Mijn keel is gewoon mijn zwakke plek. Ik heb heel snel last van mijn keel. Ik praat luid en vaak vanuit mijn borst, waardoor er een 'aanslag' wordt gepleegd op mijn stembanden en keel. Vaak klink ik ook hees, terwijl ik geen pijn heb. Ondertussen was ik al een tijdje aan het gorgelen met kokosolie. Kokosolie heeft een ontstekingsremmende werking en verzacht. Maar naarmate de dag vorderde hoe slechter ik me ging voelen.

In het begin verzachtte de kokosolie nog, maar tegen de middag was dat al niet meer het geval. Ik kreeg hoofdpijn, begon met snotteren en voelde me koortsig. Alarmbellen gingen af. Ik wist het zeker! Een keelontsteking. Gek is dit niet. Ik heb in Turkije in heel veel ruimtes gezeten waar de airco aan was. Als de airco niet goed schoongemaakt is, wordt er vuile lucht de ruimte in geblazen. En als je dan ook nog je keel als gevoelige plek hebt.. Tel het je maar uit. En als je de ruimte inloopt, kun je niet opmaken of deze schoon is. Soms reageert je keel meteen en soms duurt het even.

Kurkuma

Kurkuma goed

Omdat ik me zo belabberd voelde was ik even op de bank gaan liggen. Terwijl ik wat surfte op internet kwam ik een recept tegen van 'Gouden melk' en 'Gouden pasta'. Op Ayurvedische wijze, gemaakt van kurkuma en zwarte peper. Ik wist al van de kracht die kurkuma bezit,
daarom trok het mijn aandacht. In combinatie met zwarte peper, werkt kurkuma nog beter. Laat ik hier wat meer over vertellen: Kurkuma oftewel Koenjit/Geelwortel is een specerij oorspronkelijk afkomstig uit Maleisië. Tegenwoordig komt kurkuma voornamelijk uit India, vanwege het gebruik in de currygerechten. Gemalen kurkuma heeft een sterke gele/oranje kleur en wordt in Azië ook gebruikt als kleurstof bij Hindoestaanse feesten of in inkt. Onthoudt dus goed dat je een kookschort of dergelijke gebruikt als je met kurkuma gaat koken ;-).
In kurkuma zit de stof Curcumine. Dit is een polyfenol welke een ontstekingsremmende, bloeddrukverlagende en anti-carcinogene werking heeft. Ook beschermen flavonoïden en anthocyanen de lichaamscellen tegen vrije radicalen. Kortom: Kurkuma kan voor heel veel zaken gebruikt worden omdat het zo'n goede eigenschappen bevat. Kurkuma werkt onder andere ontstekingsremmend, antiseptisch, pijnstillend, verhoogd de immuniteit, bevorderd de spijsvertering, reguleert de stofwisseling (deze is belangrijk voor het afvallen) en werkt bij een hoge bloeddruk. Voeg daar zwarte peper aan toe en de werkzame stoffen worden 1000 keer beter opgenomen dan normaal. Zorgt dus altijd dat je je zwarte peper molen bij de hand hebt als je met kurkuma kookt.
Ik zag de laatste vrije dagen al aan mijn neus voorbij gaan en ging het niet bij laten zitten. Met alle kracht en energie die ik nog overhad, ben ik op de scooter gesprongen (fietsen ging echt niet meer) en naar de natuurwinkel gereden. Daar heb ik een potje biologische kurkuma gehaald. Biologisch is namelijk wel belangrijk, omdat de kwaliteit dan stukken hoger is. De rest van de ingrediënten had ik nog in huis. Om 'Gouden melk' te kunnen maken moet je eerst 'Gouden pasta' maken. Deze is zo'n vier weken houdbaar in de ijskast. Dus zorg dat je een lege glazen pot (geen plastic!) hebt, om de pasta in te bewaren.

Hoe maak je gouden pasta goed

Hoe maak je de Gouden Pasta?

Je hebt nodig:

  • 1 kop Biologische gemalen kurkuma
  • 2 koppen water
  • 3 theelepels gemalen zwarte peper
  • 3 theelepels extra virgin kokosolie

Allereerst neem je een klein pannetje (steelpannetje voldoet). Daar doe je dan het water, de kurkuma en de gemalen zwarte peper in. Verwarm dit totdat er een dikke pasta ontstaat. Blijf voor ongeveer 10 minuten roeren op laag vuur. Dit is heel belangrijk! Alleen zo kan de zwarte peper gaan werken! Na die tien minuten haal je het pannetje van het vuur en roert de kokosolie door de 'Gouden pasta'. Goed roeren en mixen. Gebruik desnoods een garde mocht het met een lepel niet lukken. Doe de 'Gouden pasta' in een glazen potje (eerst wat laten afkoelen) en zet deze in de ijskast. Schrijf de datum op de pot. Dan weet je of je het nog kunt gebruiken of niet.

Gouden melk goed

Hoe maak je de Gouden Melk?

Je hebt nodig:

  • 1 volle theelepel Gouden Pasta.
  • 2 kopjes melk. Je kunt hier het allerbeste kokosmelk voor gebruiken vanwege de ontstekingsremmende werking van de melk. Mocht je dit niet hebben of niet lekker vinden is amandelmelk is goed alternatief.
  • Koud geslingerde honing om de melk op smaak te brengen. Mocht je dit niet lusten of niet hebben kun je ook kaneel gebruiken. Echter is honing het beste vanwege de onder andere ontstekingsremmende werking. Zorg er wel voor dat de melk op drinktemperatuur is als je de honing erin doet. Als honing boven een bepaalde temperatuur komt, verliest het zijn goede bestandsdelen.

Neem wederom een pannetje (steelpannetje voldoet) en doe hier de plantaardige melk en de Gouden pasta in. Vermeng de pasta goed en warm de melk langzaam op tot een temperatuur die jij lekker vindt. Een garde kan helpen om het mengproces te verbeteren en versnellen. Haal het pannetje van het vuur en schenk deze in een mok. Het beste is om de Gouden Melk vlak voordat je gaat slapen te drinken. Dan heeft de kurkuma de hele nacht de tijd om te werken.

 

Effect

 

Zelf heb ik kokosmelk gebruikt. Dit was het enige dat ik in huis had als plantaardige optie. Toen ik de Gouden melk klaar had, was is wat sceptisch. Het ziet toch apart uit. Totaal geen idee hoe dit smaakt. Even had ik een knoop in mijn maag, haha. Maar toen ik begon te drinken proefde ik merendeel honing. Al vrij snel had ik de mok leeg. Meteen voelde ik me ietwat misselijk. Kokosmelk is behoorlijk romig en zoet, zeker als je ook nog honing erin doet. Ik ben meteen naar bed gegaan en heb als een blok geslapen. Toen ik wakker werd, voelde ik me geweldig. Ik had werkelijk nergens meer last van. Ja, ik snotterde lichtelijk. Maar de pijn en koorts was verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik voelde me zo fit dat ik met het gezin vertrokken ben voor een dagje winkelen in Eindhoven. Vier avonden heb ik de gouden melk gedronken en ik was weer helemaal beter. Wat mij betreft is dit echt een top middeltje.

Maar aangezien ieder lichaam anders is, heb ik ook mijn man verplicht om dit te drinken. Tijdens onze vakantie was hij namelijk ziek geworden tot aan overgeven toe. Zijn maag was sindsdien erg gevoelig en na iedere maaltijd had hij last van een opgeblazen en vervelend gevoel. Hij heeft dit twee avonden gedronken en is ook van zijn klachten af. Een oude lieve collega van mij had ook last van een forse zomergriep. Aangezien ik voor een heel gezin 'Gouden Pasta' had gemaakt, heb ik haar een potje gegeven. Ook zij was na een kop al behoorlijk opgeknapt. Dit scheelde haar een rit naar de huisarts.

Conclusie: Deze Gouden pasta en Gouden melk is absoluut het proberen waard! De Gouden pasta kan trouwens ook zo gebruikt worden om te wokken of om soep te maken. Dan krijg je deze super goede en gezonde bestandsdelen ook binnen. Bespaar je (waarschijnlijk) een rit naar de huisarts en nuttig je een kop lekkere Gouden melk.

How 2 be healthy - Logo 1

Onze beloftes

 Meten=weten. We werken resultaatgericht met SMART doelen

 Uw gezondheidsmakelaar: all-inclusive begeleiding inclusief personal coach

 Natuurlijke totaalaanpak gericht op oorzaken

 Gezond van binnen, stralend van buiten. 

  U voelt en ziet er jonger uit

Heeft u een vraag?

Heeft u een specifieke vraag of heeft u het antwoord op uw vraag niet op de website gevonden?

Timeline Photos

Linda in balans

10 months 1 week ago

Op veler verzoek hier het recept! Nodig: 75 gr ontpitte dadels, 50 gr (gemengde) noten, 75 gr boekweitvlokken, 25 gr honing, 40 gr biograsroomboter, 2 el water en 50 gr…