fbpx
+31(0)438524375
welkom@how2behealthy.nl

Gezond avondeten met tomaat

How2behealthy > Nieuws > Gezond avondeten met tomaat

Gezond avondeten met tomaat

Bijna niet meer weg te denken in onze voeding, de tomaat. Lekker in zowel koude als warme gerechten. Doch nog net iets gezonder in warme gerechten.

Waarom tomaat in ‘gezond avondeten‘?

In het vorige artikel (Oxidatie met als gevolg veroudering) zijn de antioxidanten veelvuldig aan bod geweest. Tomaten zijn rijk aan antioxidanten. Ze bevatten vitamine C en A. De vitamines die beschermen tegen DNA-schade.

Tomaten zouden de TNF-alpha waarde kunnen doen afnemen. Deze waarde in het bloed veroorzaakt ontstekingen.

Verder bevatten tomaten vitamine B1, B3, B6, E en K. Daarnaast zitten er de mineralen koper, magnesium, mangaan, kalium en molybdeen in.

De tomaat beschermt overigens de huid tegen schade door teveel zonlicht.

Opmerkelijk is dat de tomaat zelfs gezonder is wanneer ze verhit (gekookt) is en wanneer er vet (b.v. ongezouten roomboter) aan wordt toegevoegd en olijfolie aan een tomatensalade.

Tijdens het verwarmen komt namelijk Lycopeen vrij omdat de celwand van de tomaat dan wordt afgebroken. Lycopeen is een fytonutriënt dat preventief zou kunnen werken tegen bepaalde vormen van kanker.

Vet in combinatie met tomaat zorgt voor een betere opname van lycopeen.


Kip en gesmoorde peultjes met tomaat in sinaasappelsap

(2 personen)

  • 200 gram biologische kipfilets
  • 400 gram peultjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 a 3 trostomaten
  • 1 (pers)sinaasappel
  • ongezouten roomboter
  • 2 knoflookteentjes
  • Keltisch zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Kip

Smelt een beetje roomboter in een pan en bak hierin de kipfilets. Bestrooi ze met zeezout en zwarte peper.

Groenten

Ontvel de tomaten en snijd ze stukjes. Snipper de sjalotjes en knoflookteentjes.
Pers de sinaasappel uit en was de peultjes.

Fruit de ui en knoflook in de roomboter. Roer er na ongeveer 2 minuten de peultjes en stukjes tomaat doorheen en bestrooi met zeezout en zwarte peper.
Dek de pan vervolgens af met een deksel en laat het geheel een paar minuten zachtjes smoren.
Voeg als laatste het sinaasappelsap toe en breng al roerend aan de kook. Laat het vocht een paar minuutjes inkoken.


Tonijn met lauwwarme courgette/tomatensalade

(2 personen)

  • 200 gram biologische tonijnmoten
  • beetje verse dille
  • 1 courgette
  • 150 gram cherrytomaatjes
  • klein stukje ongezouten roomboter
  • Keltisch zeezout of Himalayazout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel vers gesnipperde munt

Tonijn

Bak de tonijn met zout en zwarte peper in de roomboter en voeg wat verse dille toe wanneer de vis bijna gaar is.

Groente

Was de courgette in snij ze in blokjes. Snijd de tomaatjes in de helft.
Bak de courgette en tomaat gedurende 3 minuten in de roomboter en bestrooi ze met zout en zwarte peper. Laat heel geheel een beetje afkoelen.
Schep er als laatste de verse munt doorheen.

Neem liefst biologische groenten!!

Smakelijk en eten!!!!
vitaliteit tips

Gratis vitaliteit tips in uw mailbox?

Contact

Hoofdkantoor:
Brouwersweg 100

6216 EG Maastricht

+31 (0)438524375

+31 (0)625004192

info@how2behealthy.nl