‘An apple a day keeps the doctor away´

Een Engelse uitspraak die je vast en zeker wel eens gehoord hebt. Maar wat betekent het eigenlijk? De letterlijke vertaling is: ‘Een appel per dag houdt de dokter weg’. Hiermee wordt bedoeld dat een appel gezond is. Maar, is dat wel zo? Ik heb het voor je uitgezocht.

Dat appels al heel lang bestaan moge duidelijk zijn uit het Adam en Eva verhaal ;-). Maar wist je dat er duizenden soorten bestaan? In de supermarkt zijn alleen de populaire soorten verkrijgbaar. De rest is allemaal uitgestorven of geëvolueerd.

Een appel bevat verschillende vitamines en mineralen. Deze belangrijke voedingsstoffen dragen bij aan je gezondheid. Natuurlijk ben je niet genezen na het eten van 1 appel. Maar zodra je hem toepast in je dagelijks voedingspatroon gaat er echt wel iets veranderen in je lichaam.

Op een rijtje: een appel bestaat uit Vitamine A, B1, B2, B6, C en E. De mineralen die we terugvinden zijn Calcium, IJzer, Fosfor, Kalium en Natrium.

Oké, oké. Niet iedereen weet welke stof waarvoor dient, maar dat ga ik je mooi uitleggen.Laten we vooropstellen dat een appel goed is voor je weerstand. Hij bevat antioxidanten zoals vitamine C, E en B6. De vitamine A, die er ook nog in te vinden is, werkt als een anti-infectiemiddel, dus ontstekingsremmend. Dankzij ijzer versterkt deze ook nog eens het immuunsysteem. Wonderbaarlijk he?

Maar een appel is voor veel meer goed. Dankzij Calcium is het consumeren van deze ‘oude’ vrucht ook nog eens heel goed voor je botten, nagels, haar en vooral je tanden. Aha! Vandaar die appel bij de tandarts ;-).

Verder zorgen Kalium en Natrium voor je bloed en ook je bloeddruk. Niet geheel onbelangrijk.

'Appels dragen bij aan afvallen'

Maar als we komen tot afvallen, draagt de appel daar ook aan bij. Sterker nog, bij een gerenommeerde kliniek in Zwitserland, worden de patiënten verplicht tijdens het verblijf minimaal drie appels per dag te eten. Het stofje dat bijdraagt aan de stofwisseling (en dus ook aan het afvallen) heet fosfor. Deze is ook goed voor die grijze massa in je hoofd oftewel je hersenen.

Persoonlijk vind ik drie appels per dag eten wat veel van het goede. Er is te veel lekker fruit verkrijgbaar. Aangezien ik twee stuks fruit per dag eet en variatie gewoon heel erg belangrijk vind.

Zover de mineralen en vitamientjes. Een appel bevat ook vezels. En deze zijn natuurlijk weer goed voor de darmen. De bron waar onze weerstand begint. Kortom, het mag duidelijk zijn dat appels echt wel gezond zijn. Kies dan wel voor de biologische versie. Bij de reguliere appels worden zo enorm veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, dat het ongezond is. En tegenwoordig zijn biologische appels ook heel betaalbaar.

Is een appel gezond? JA! Bij een gezond voedingspatroon hoort een appel. Ze zijn lekker, bijna overal verkrijgbaar en makkelijk mee te nemen voor onderweg. Wedden dat jij met deze informatie de volgende keer met een andere mindset je tanden in een appel zet ;-).

Wie zichzelf bewaart, bewaart geen rotte appel.

Knipsel appels

Meer blogs van Linda lezen? Bezoek mijn pagina Linda in balans

Volg Linda in Balans ook op Facebook

How 2 be healthy - Logo 1

Heeft u een vraag?

Heeft u een specifieke vraag of heeft u het antwoord op uw vraag niet op de website gevonden?