gezonde levensstijl

10 uitspraken die je kunt verwachten bij een verandering naar een gezonde levensstijl.

Als je begint met het veranderen van je levensstijl naar een gezonde levensstijl, merkt je omgeving dat ook. Zo’n verandering vergt allereerst veel mentale kracht. Bewust maar ook onbewust leg je niet alleen je voeding of jezelf, maar ook andere zaken op de weegschaal. ‘Heb ik dit wel nodig? Wil ik daar wel heen? Heb ik wel zin om dat te doen?’. Je vrienden, familie en kennissen merken dit natuurlijk ook. Je gaat vaak vragen krijgen. Ook hebben mensen nogal de neiging om (ongevraagd) hun mening te geven. Overweeg je een verandering naar een gezonde levensstijl, dan kun je de volgende vragen of opmerkingen verwachten. Deze reacties heb ik namelijk gehad toen ik net gestart was met mijn Cure4life-programma. Be prepared!

Wat kun je verwachten?

1) ‘Je mag toch nog wel eens wat lekkers he?’: Natuurlijk! Maar wat voor jou lekker is, hoeft voor mij niet lekker te zijn en andersom. Ik vind mijn cake van amandelmeel zonder gluten, suiker of zuivel even lekker, als die marmercake die jij bij de Aldi koopt.

2) ‘Maar vandaag hoef je je er niet aan te houden he? Is makkelijker voor ons’. Oh maar jij hoeft geen rekening met mij te houden. Ik ben toch niet verplicht om bij jou te eten. Ik eet thuis wel of ik heb mijn eigen eten mee genomen. Veel makkelijker voor mij. Wees maar niet bang, ik red me wel.

3) ’Eet je niet mee? En ik heb net die heerlijke warme ham met kaassaus en champignons speciaal voor jou gemaakt. Wat zonde!’. Helemaal niet! Doe het in een plastic bakje en zet het in de ijskast. Kun je het morgen lekker opeten. Of gooi het in de vriezer, bewaar je het tot een volgende keer. Op facebook heb je tegenwoordig ook groepen genaamd ‘Zonder honger naar bed’. Daar kun je eten wat over is aanbieden voor mensen die van een minimum moeten rondkomen. Zij worden daar heel gelukkig van. Want ik ben namelijk tegen verspilling van voedsel. Beetje creatief zijn.

4) ‘Dit is niks voor mij. Ik ben echt géén keukenprinses. En ik hou teveel van mijn drankje en bourgondisch hapje buiten de deur’. Je hoeft geen hoogstaande menu’s te maken als je een gezonde levensstijl wilt. Als je maar vers en puur eet. Zonder zakjes, pakjes en potjes. En dat hapje en drankje kun je gerust eens permitteren. Misschien ga je het zelfs meer waarderen. Ook al verander je je levensstijl niet, je moet doen waar jij je goed bij voelt. Maar laat mij in mijn waarde om zo te eten zoals ik eet.

5) ’Ik werk. Ik heb daar allemaal geen tijd voor om zo te eten’. Gemak dient de mens. Excuses excuses excuses. Ik moet ook werken, een huishouden runnen en mijn man en kinderen tevreden houden. Maar toch heb ik er een weg in gevonden. En ik ga je vertellen, dat kost in het begin tijd en energie. Je moet namelijk je manieren aanpassen. Kook je iets gezonds? Kook dan iets extra’s en doe het in de vriezer. Scheelt je weer werk bij een volgende keer.

6) ’Wanneer ga je weer normaal eten?’. Wat is ‘normaal’ eigenlijk? Voor mij is het inmiddels gewoonte geworden om iedere dag vers en onbewerkt te eten. Wist je dat die voeding voor onze mensheid 60-70 jaar geleden ook heel normaal is. Weet je dat er miljoenen mensen in Azie, Zuid-Amerika en Afrika zijn die tot op heden nog zo eten?

7) ’Dit hou jij toch helemaal niet vol?’. Nou, bedankt voor je vertrouwen. Zal ik jou eens het tegendeel bewijzen?

8) ’Wat knap dat je al bent afgevallen, maar ik ben benieuwd of het eraf zal blijven’. Dik wordt je niet van vandaag op morgen. Misschien kom ik inderdaad weer wat bij, misschien val ik nog meer af. Tijd zal het uitwijzen. Misschien kun jij me helpen herinneren aan mijn gezondere levensstijl, mocht ik het vergeten zijn.

9) ’Ja, maar jij sport je natuurlijk een ongeluk’. Nee, sporten is niet de basis voor afvallen. Voeding is waar het allemaal om draait. Sporten kan je wel helpen of ondersteunen. Hoe intensief je sport bepaal je helemaal zelf. Maar 30 min extra beweging per dag, is eigenlijk al voldoende.

10) ’Ik geloof helemaal niet dat je zo zwaar was. Weet je het wel zeker, want zo zag je niet uit’. Schijnbaar verwacht jij dat iedereen die 100+ kilo weegt eruit ziet als ‘Mama June’ van het programma ‘Honey Boo Boo’ op TLC. Laat je niet misleiden door de buitenkant. Of heb jij de gave om met het blote oog te zien hoe ik van de binnenkant uitzie? Mijn weegschaal en die van mijn voedingsconsulent gaven beiden hetzelfde aan.

Neem het mensen niet kwalijk dat ze zo reageren

positiviteit-e1493323668547

Het zit nou eenmaal in de natuur. Trek het je niet aan en ‘Shake it off’. Blijf kalm, geef antwoord (of niet.. haha) en laat het los. Ik geef toe, in het begin wist ik ook totaal niet wat ik er mee aan moest. Maar gaandeweg leer je hier een weg in te vinden. Veranderen naar een gezonde levensstijl is niet makkelijk. Het is een patroon doorbreken. Niet alleen bij jezelf maar ook bij je omgeving. Jij gaat er natuurlijk meer in op.

Bovenstaande reacties heb ik meerdere keren voorbij horen komen. Nog steeds hoor ik ze voorbij komen. Niet alleen bij ‘vreemden’, maar ook familie of vrienden hebben deze uitspraken gedaan. Nogmaals, jij bent aan een nieuwe stap begonnen. Geef anderen de kans om hieraan te wennen. Mijn directe omgeving is inmiddels gewend aan mijn patroon. En laten mij hier vrij in.

Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Blijf ervoor gaan. De mensen die de uitspraken gedaan hebben, zijn het straks weer vergeten. Jij gaat verder. Op naar een nieuwe gezonde levensstijl!

Gezonde levensstijl

Negative-people-e1493323969325

Werk jij aan een gezonde levensstijl en heb jij ook zo'n fantastische uitspraak voor je voeten gekregen of herken je een van deze tien? Laat het ons dan weten.

Meer blogs van Linda lezen? Bezoek mijn pagina Linda in balans

Volg Linda in Balans ook op Facebook

How 2 be healthy - Logo 1

Gratis how2bevital E-book!

Heeft u een vraag?

Heeft u een specifieke vraag of heeft u het antwoord op uw vraag niet op de website gevonden?

how2behealthy_heart_on_top_200x