Mindfulness als aanvulling op biorelaxatiemindfullness

Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. Let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de denkgeest bezig is met iets anders, met verleden en toekomst.

Toch kennen we ook allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn in het NU: de adembenemende zonsondergang, je geliefde een zoen geven of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment.

Mindfulness wordt dus gedefinieerd als

  • ’aandachttraining’,
  • ‘in het hier-en-nu aanwezig zijn’,
  • ‘opmerkzaamheid zonder oordelen’ en
  • ‘acceptatie van dat wat er is’.

Vanuit die ervaring kan ik me het beste vinden in de definitie: mindfulness is een methode die je leert op een accepterende manier om te gaan met alles wat zich aandient in het leven van alledag.

De huidige ervaring

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en 'concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Intenser leven

Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Bewuste keuzes

Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die je niet vooruit helpen. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.

Waarom Mindfulness?

Een mindfulnesstraining is geen garantie op dit resultaat;maar toch even de resultaten op een rij die uit onderzoek naar voren komen:

  • Stress neemt af
  • Je concentratie en het prestatievermogen verbeteren;
  • Klachten als slapeloosheid, angst en depressieve gevoelens nemen af
  • Men kan zich beter ontspannen;
  • Er ontstaat een positiever beeld van zichzelf en de omgeving;
  • Er vindt een verschuiving in de hersenactiviteit plaats naar de linker frontale cortex (goed voor een positieve gemoedstoestand en minder angst)
  • Mensen die vaker dan 3 x een depressie hebben gehad, hebben na een mindfulnesstraining 50 % minder kans op terugval in een depressie.

Mindfulness kun je oefenen

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Hiervoor is de mindfulness training of  aandachttraining. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met Westerse psychologische inzichten verenigd tot de achtweekse mindfullness training, welke nu al meer dan 35 jaar bestaat en zoals aangetoond door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek, bewezen effectief is gebleken. How2behealthy vindt allerlei afgeleide oefeningen en elementen zoals "Mindful eten" zeer waardevol en integreert dit o.a. in workshops.